Kuva: uudenkaupunginwintteri.fi

Uudenkaupungin Wintterin peruskivi on muurattu

Uudenkaupungin kaupungin historian suurin investointi, kokonaiskustannuksiltaan noin 97 miljoonan euron arvoinen monitoimijatalo Wintteri on edennyt peruskiven muuraukseen. Oppimaan, polskimaan ja palloilemaan uuteen rakennukseen pääsee vuonna 2025. SRV rakentaa hanketta elinkaarimallilla, jossa se vastaa rakennuksen ylläpidosta myös 20 vuotta valmistumisen jälkeen. Kohteen on suunnitellut Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy.

Kuva: uudenkaupunginwintteri.fi

Monitoimijatalo Wintteriin sijoittuvat perusopetuksen, lukion, varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen sekä liikuntapalvelujen lisäksi työväenopisto ja musiikkiopisto. Lisäksi rakennukseen tulee liikuntahalli ja uimahalli. Wintterin pinta-ala on kaikkiaan 22 600 bruttoneliömetriä, joista oppimisen ja kasvun tilat ovat 13 000 ja liikuntatilat 9600 bruttoneliömetriä. Päivittäisiä käyttäjiä on arvioitu olevan noin 1700. 

Wintterin rakennusinvestointi on 62 miljoonaa euroa, rakennuttaminen ja väistötilakustannukset 3,5 miljoonaa euroa, irtokalusteet ja laitteet 3,5 miljoonaa euroa. sekä palvelusopimus 28 miljoonaa euroa, mikä sisältää 20 vuoden ylläpitokustannukset sekä korjaussuunnitelman.

– Wintterin kaltainen monitoimijatalo palveluineen luo erinomaiset perusedellytykset laaja-alaiselle moniammatilliselle yhteistyölle. Kyse ei ole vain neliöistä, vaan siitä, kuinka niitä osataan ja halutaan käyttää, sanoo opetusministeri Li Andersson, joka osallistui 20.6. Wintterin peruskiven muuraukseen.

– Tämä on meille juhlahetki, kun pitkään odotettu ja hartaasti suunniteltu hanke on edennyt rakennusvaiheeseen. Wintterin tarjoamat mahdollisuudet ja palvelut ovat Uudellekaupungille merkittävä hyvinvoinnin lähde ja seudullinen vetovoimatekijä. Meillä on ollut ja on luja tahto satsata asukkaidemme hyvinvointiin ja sivistyspalveluihin, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoo.

Wintteri toteutetaan A-energialuokkaan. Lämmitys- ja jäähdytysenergia saadaan maalämpöpumpuilla. Lisäksi kiinteistösähkö tuotetaan osittain aurinkopaneeleilla. Sisäilman laatuun ja valvontaan kiinnitetään hankkeessa erityistä huomiota koko elinkaaren ajan.

– Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointihankkeessa yhteistyö kaupungin ja suunnittelutiimin välillä on ollut erinomaista. Uskomme vakaasti, että toteutettava rakennus tuo valmistuessaan merkittävää lisäarvoa kaupungille, ja elinkaarimalli varmistaa sivistys- ja hyvinvointikeskuksen optimaalisen kunnon pitkälle tulevaisuuteen, kun kiinteistön rakentaminen ja ylläpito toteutetaan elinkaarimallilla yhden toimijan toimesta, toteaa SRV:llä hankkeesta vastaava Lounais-Suomen aluejohtaja Lari Mallius.

Työmaa käynnistyi purkutöillä tammikuussa 2022. Pohitullin koulun ruokalan ja Viikaisten koulun purkutöistä syntyi purkujätettä yhteensä reilu 14 000 tonnia. Parhaillaan työmaalla ovat käynnissä ovat monitoimihallin ja uimahallin perustustyöt.