Kuva: microsoft.com

Microsoftille datakeskusalue, jonka hukkalämmöillä tuotetaan 40 % Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmöstä

Microsoft ja Fortum ovat julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. 

Kuva: microsoft.com

Fortum kierrättää datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Kyseessä on Microsoftin mukaan maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja. Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.  

Fortum on alusta alkaen suunnitellut hanketta ja datakeskusten sijainteja siten, että niistä syntyvää hukkalämpöä voidaan kierrättää suoraan kaukolämpöverkkoon. Hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 % Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.  

– Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme. Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn, sanoo pääministeri Sanna Marin

– Suomi on digitalisaation ja innovoinnin kärkimaa, jossa maailmanluokan yhtiöt ja edistyksellinen julkinen sektori edistävät aktiivisesti yhteiskunnan ja yritysten digitaalista murrosta. Olemme todella ylpeitä, että uusi datakeskusalueemme tukee Suomen digitalisaatiota ja samalla lämmittää suomalaisia koteja ja yrityksiä ja auttaa pääkaupunkiseudun kuntia saavuttamaan päästötavoitteensa, sanoo Microsoftin Länsi-Euroopan alueen johtaja Cindy Rose.

– Neljä vuotta sitten kollegamme ryhtyivät etsimään datakeskustoimijaa, joka olisi valmis toteuttamaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja ennennäkemättömässä mittakaavassa yhdessä kanssamme Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella. Olen iloinen, että etsintä on nyt päättynyt, kertoo Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Fingrid vastaa hankkeen vaatimista sähkönjakeluun liittyvistä investoinneista. 

– Olemme ylpeitä, että saamme olla mukana luomassa mahdollisuuksia tällaiselle valtavalle teolliselle hankkeelle. Vaativassa projektissa olemme löytäneet asiakkaallemme ratkaisun, jolla datakeskukselle taataan luotettava sähkönsaanti, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

– Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan myös energiatehokkaita ratkaisuja, jotka vähentävät lämmityksen päästöjä nopeasti ja isossa mittakaavassa. Tämä voidaan tehdä erityisesti kaupungeissa, joissa on kaukolämpöverkosto. Investoinnit päästöttömään kotimaiseen energiantuotantoon ja puhtaan lämmön kierrätykseen nostavat myös energian kotimaisuusastetta, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä

Uuden datakeskusalueen odotetaan luovan uusia koulutus-, täydennyskoulutus- ja työmahdollisuuksia sekä auttavan merkittävästi Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten päästövähennystavoitteiden saavuttamista. 

– Datakeskusinvestoinneista on maailmalla kova kilpailu, mutta erinomaisen yhteistyön ja investointiympäristön tuloksena syntyi ratkaisu, josta hyötyvät kaikki aina Suomen tasolta paikallisiin asukkaisiin saakka. Puhtaan hukkalämmön käyttö kaukolämpönä auttaa meitä merkittävästi kohti hiilineutraalia Espoota vuonna 2030. Olemme erittäin iloisia Fortumin ja Microsoftin yhteistyöstä ja toivotamme sen tervetulleeksi, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.