Kuva: Niki Soukkio

Betonilaatalta vähähiiliset pihalaatat SRV:n asuntokohteeseen

Turkulainen Betonilaatta Oy aloittaa vähähiilisten pihalaattojen valmistuksen. Vähähiilisyys perustuu materiaaliteknologiayritys Betolar Oyj:n patentoituun Geoprime-ratkaisuun, jossa sementti korvataan teollisuuden sivuvirtamateriaaleilla. 

Kuva: Niki Soukkio

– Kysyntä vähähiilisille betonituotteille on kasvanut nopeasti asiakaskunnassamme. Halusimme olla ensimmäisenä tuomassa ratkaisun pihalaattojen tuotantoon. Pihalaatat ovat laaja tuoteryhmä. Vähähiilisten tuotteiden kysyntä sekä suurissa kohteissa että kuluttajakohteissa on kasvussa. Geoprime mahdollistaa nyt tuotannon aloittamisen, Betonilaatan toimitusjohtaja Rami Lahti toteaa.

Betolarin ratkaisussa betonin sementti korvataan masuunikuonalla.

Ensimmäiset vähähiiliset pihalaatat toimitetaan SRV:n rakentamaan Asunto Oy Vantaan Lentueeseen Vantaan Veromiehessä. Kohteessa on 23 asuntoa, ja se valmistunee vuoden 2022 lopulla. Rakennus lämpenee maalämmöllä, jonka tarvitsema sähkö saadaan katon aurinkovoimalasta.

– Suomessa pääsemme nyt pihalaattojen osalta konkreettisesti liikkeelle Betonilaatan ja SRV:n kanssa. Suomen vaativissa sääoloissa voimme osoittaa niiden kestävyyden. Pihalaatat ovat Keski-Euroopassa merkittävä pihakatemateriaali. Betolar on tehnyt tuotekehitystyötä eurooppalaisten betoninvalmistajien kanssa, Betolarin Euroopan-markkinoista vastaava liiketoimintajohtaja Janne Rauramo kertoo.

– Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat muodostumassa keskeisiksi tekijöiksi rakennushankkeissa. Pihalaatat ovat ensimmäinen askel vähähiilisten betonituotteiden tiellä. Kehitys siirtyy varmasti pian myös muihin betonituotteisiin ja rakenteisiin, Lentueen projektipäällikkö Ulla Kangasmaa SRV:ltä sanoo.

– Seuraamme aktiivisesti materiaalien kehitystä ja tavoitteena on käyttää kohteissamme vähäpäästöisiä materiaaleja, kuten puuta sekä vähäpäästöistä betonia ja terästä. Minimoimme rakentamisessa materiaalihukan ja kierrätämme ylijäämän. Materiaalien osalta myös kestävyys ja pitkäikäisyys ovat meille tärkeitä kriteereitä, joihin erityisesti kiinnitämme huomiota, SRV:n kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.