Kuva: Schauman & Nordgren Architects, Mandaworks, Arkkitehtitoimisto NOAN, Jolma Arkkitehdit, TUPA Architecture

Tampereen Hiedanrannasta halutaan tehdä lämmitykseltään hiilineutraali

Länsi-Tampereen Hiedanrantaan on suunniteltu matalalämpöinen kaukolämpöverkko. Sen tarkoitus on muuttaa koko kaupunginosan lämmitysratkaisu hiilineutraaliksi.

Kuva: Schauman & Nordgren Architects, Mandaworks, Arkkitehtitoimisto NOAN, Jolma Arkkitehdit, TUPA Architecture

Tampereen Hiedanrannasta kaavaillaan Länsi-Tampereen tulevaa keskusta. Kaupunginosaan tulee kodit noin 25 000 asukkaalle, kaupallisia palveluita, liikunta- ja virkistyspalveluja sekä kulttuuritoimintaa. Ratikka alkaa liikennöidä Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen loppuvuodesta 2024. 

Tampereen Sähkölaitoksen tavoite on rakentaa Hiedanrantaan lämmitysjärjestelmä, joka perustuu uudenlaiseen matalalämpöiseen kaukolämpöverkkoon. Verkossa kiertävä vesi on noin 65–70 -asteista, kun normaalisti kaukolämpöverkossa kiertää ilman lämpötilasta riippuen 65–115 -asteinen vesi. 

Ratkaisu on kahdensuuntainen, eli asiakas voi sekä ostaa verkosta lämpöä että myydä verkkoon lämpöä.

Tavallista matalampi lämpötila mahdollistaa sen, että verkkoon voidaan liittää useita erilaisia lämmönlähteitä. Tuotantomuotoja voivat olla esimerkiksi hukkalämmön hyödyntäminen, maalämpö tai ilmavesilämpöpumput. Myös alueella syntyvä ylijäämälämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon kaikkien tamperelaisten käytettäväksi.

Kaukolämpöjärjestelmä on osa Hiedanrannan kiertotalouteen perustuvaa energiaekosysteemiä, johon kuuluu myös alueella tuotettua, polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa. 

– Hiedanrantaan toteutetaan tulevaisuuden alueratkaisu ja samalla otamme jälleen yhden askeleen kohti Tampereen kaukolämpöjärjestelmän muutosta hiilineutraaliksi. Tarjoamme nykyaikaisen ja hinnaltaan kilpailukykyisen ratkaisun, joka palvelee asukkaita, rakennuttajia ja kiinteistöjen omistajia, kertoo asiakkuuspäällikkö Paavo Pietikäinen Tampereen Sähkölaitokselta.

Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartassa Tampereen Sähkölaitoksen hankkeet toteuttavat 36 %. Sähkölaitoksen mukaan sen investoinneilla Tampereen alueen kaukolämmön tuotanto on hiilineutraalia vuonna 2035 ja hiilinegatiivista vuoteen 2040 mennessä.