Woodspinin kuitutehdas harjakorkeudessa. Kuva: Spinnova

Woodspinin kuitutehdas harjakorkeudessa Jyväskylässä

Jykia rakennuttaa ja SRV rakentaa tehtaan materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritykselle, Woodspin Oy:lle. Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevalle Eteläportin teollisuusalueelle rakentuvassa tehtaassa valmistetaan tulevaisuudessa kuitua selluloosasta tekstiiliteollisuuden tarpeisiin.

Woodspinin kuitutehdas harjakorkeudessa. Kuva: Spinnova
Woodspinin kuitutehdas harjakorkeudessa. Kuva: Spinnova

SRV käynnisti rakennustyöt Woodspinin kuitutehtaan työmaalla elokuussa 2021. Elementtirungon asennus aloitettiin syys-lokakuun vaihteessa. Kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 neliötä, joka muodostuu noin 9500 neliön tuotantohalleista ja noin 2000 neliön toimisto- ja laboratoriotiloista.

Tehtaan tuotantotilat ovat valmiita teknologiatoimituksen asennuksen aloittamiseen kesän lopussa, ja tehdas on toimintavalmis vuoden 2022 lopussa.

– Haluan jo tässä vaiheessa kiittää hankkeen kaikkia osapuolia erinomaisesta yhteistyöstä, ja erityisesti pääurakoitsija SRV:tä, joka on runsaslumisesta talvesta huolimatta edennyt rakentamisessa aikataulun mukaisesti, toteaa Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen.

– Hanke sopii erinomaisesti myös meidän uuteen strategiaamme, erityispaino hankkeessa on nimenomaan kestävillä, elinkaariviisailla energiaratkaisuilla, joiden suunnittelussa on ollut hienoa olla mukana, sanoo SRV:n Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi.

Spinnovan tuotantoprosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen kaukolämpöverkkoon jaettavaksi.

Tehtaassa valmistetaan SPINNOVA®-kuitua, joka on selluloosapohjainen kuitu. Hanke on tärkeä myös Woodspin-kumppani Suzanolle, joka alkaa uuden tehtaan myötä jauhaa paikallisesti Jyväskylässä mikrofibrilloitua selluloosaa kuituvalmistusta varten.

Hankkeen kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa sisältäen Woodspinin ja Suzanon investoinnit laitteisiin.