kerrostaloja-Stromberg-10-2020
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Hypo: Asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,5 %, pk-seudulla 3 %

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 vaihtoi asuntomarkkinoiden myönteisen tunnelman synkeäksi. Sota lisää epävarmuutta etenkin ostajien ja rakentajien osalta. Myyjien ei uskota alentavan heti pyyntihintoja, joten myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Hypon mukaan sota ei vaikuta heti asuntojen hintoihin, koska pakkomyyntitilanne on vain harvalla. Kriisin kesto ja kehitys on keskeistä; hidastuminen voi viedä vain päiviä tai pitkittyä kuukausiksi. Kisa kodeista rauhoittuu ainakin hetkeksi, Hypo toteaa.

Sodan varma välitön vaikutus nostaa energian ja raaka-aineiden hintoja. Inflaatio nostaa vuokria, jotka on sidottu elinkustannusindeksiin. Uusissa vuokrasuhteissa samaa nousuautomaattia ei ole, joten nyt kannattaa Hypon mukaan katsoa kilpailevia tarjouksia. Vuokra-asuntoilmoituksia on yhä yli 50 % enemmän kuin vuonna 2019, joten vuokralaisen markkinat jatkuvat Hypon mukaan historiallisina.

Omistusasuntopuolella vuokratontilla sijaitsevat talot näkevät vastikkeiden nousua, sillä tonttivuokrakin seuraa inflaatiota. Samoin kustannukset nousevat energiasyöpöissä asunnoissa, kun taas energiapihit talot ovat voittajia, Hypo toteaa. Öljylämmitteisen heikosti eristetyn omakotitalon kiinnostavuus pienenee Hypon mukaan entisestään.

Inflaation myötä energia ja ruoka vievät aiempaa suuremman osan kuluttajien käytettävissä olevista tuloista, joten asumiseen jää vähemmän varoja ja asuntojen kysyntä hiipuu. Asuntovelallisia ilahduttanee, että korkojen nousu miinukselta plussalle on siirtynyt eteenpäin ja korkojen odotetaan myös jäävän matalammalle tasolle tulevina vuosina. Matalat korot tukevat etenkin velallisia kotitalouksia ja korkean asuntovelan alueita.

Eri alueiden näkymät eriytyvät entisestään. Kasvukaupunkien imu jatkuu vahvana. Kaakkois-Suomen asuntomarkkinat kärsivät Hypon mukaan muuta maata selvästi enemmän, kun Venäjän kaupan rooli, venäläisten turistien merkitys ja venäläisten ostajien merkitys kiinteistömarkkinoille on painottunut Itä-Suomeen.

Asuntojen hintaennuste on aiempaa maltillisempi, kun rakentaminen ja asuntokauppa kärsivät epävarmuudesta. Hypon ennusteen mukaan asuntojen hinnat nousevat vuonna 2022 koko maassa 1,5 % ja pk-seudulla 3,0 % (2021: 3,7 % ja 5,5 %). Vuonna 2023 vaisu talouskasvu, vanheneva sekä pian vähenevä väestö ja suuri määrä valmistuneita asuntoja pitävät yleisen hintatason kurissa, Hypo ennustaa.