destia-electreon
Kuva: Electreon. Dynaamisen langattoman latauksen yleiskuva, jossa sähkörekka ajaa sähkölatausteknologialla varustetulla tiellä

Destia ja Electreon kehittävät sähköautojen langatonta latausta

Destia ja israelilainen Electreon testaavat sähköautojen langatonta latausta Vantaalla. Tavoitteena on liittää Electreonin teknologia osaksi Destian sähköajoneuvojen latauspalvelua.

Kuva: Electreon. Dynaamisen langattoman latauksen yleiskuva, jossa sähkörekka ajaa sähkölatausteknologialla varustetulla tiellä

Yhtiöt ovat sopineet yhteistyöstä, jonka mukaan aluksi testataan langatonta latausratkaisua integroimalla Electreonin langaton järjestelmä kaupallisesti saatavilla olevaan sähköautoon.

Langattomassa latauksessa ja sähköisissä tiejärjestelmissä eli teissä, joilla sähköajoneuvot voivat latautua ajon aikana, on Destian mukaan paljon potentiaalia erityisesti ammattiliikenteelle. Sähköiset tiejärjestelmät voivat myös auttaa vähentämään liikenteen päästöjä ja nopeuttaa sähköajoneuvojen yleistymistä. 

– Langaton lataus sekä tiet ja varikkoalueet, joilla autot latautuvat ajon tai levon aikana, tarjoavat hienoja mahdollisuuksia erityisesti ammattiliikenteen harjoittajille. Langaton lataus voi parantaa tehokkuutta mahdollistamalla esimerkiksi rekkojen tai jakeluautojen latauksen samalla kun niitä lastataan tai taksien latauksen niiden liikkuessa taksijonossa asiakkaita odottaessa. Tämän teknologian testaus on ensimmäinen askel kohti sen käyttöönottoa. Sähköajoneuvojen latausinfran toimittajana odotamme innolla, miten Electreonin langaton latausteknologia täydentää meidän latauspalveluamme, sanoo Destian sähkölatausyksikön päällikkö Jere Jokinen.

– Aiomme tulla Suomen markkinoille Destia-yhteistyön avulla. Yhdistämällä Destian vahvuudet latausinfrastruktuurissa ja -palveluissa Electreonin saumattomaan teknologiaan niin staattisessa kuin dynaamisessa langattomassa latauksessa, voimme tarjota kilpailukykyisen ratkaisun monille kuljetusalan toimijoille, sanoo Electreonin liiketoiminnan kehityspäällikkö Maher Kasskawo.

Yhtiöt pitävät kaupalliseen yhteistyöhön siirtymistä tulevaisuudessa mahdollisena. Silloin Electreonin langatonta latausjärjestelmää ja siihen liittyviä huolto- ja ylläpitopitopalveluita tarjottaisiin osana Destian sähköajoneuvojen latauspalvelua.