3.-barker-parvekkeet-kuva_schauman-arkkitehdit-oy
Kuva: Schauman Arkkitehdit Oy

Barkerin kiinteistö Turussa muuttuu omistusasunnoiksi

Rakennusliike Lujatalo Oy saneeraa Turun Raunistulassa Aurajoen varrella sijaitsevan historiallisen Barkerin kiinteistön asumiskäyttöön. Vuonna 1898–1899 rakennettua ja pääasiassa teollisuuskäytössä toiminutta rakennusta on ajan mittaan laajennettu, ja nykyään tilat toimivat harrastus- ja työtiloina. Peruskorjaus käynnistyy vuoden 2022 aikana, ja uuden Barkerin on tarkoitus olla valmis 2025.

Kuva: Schauman Arkkitehdit Oy

Barkerin kiinteistön nimi juontaa juurensa englantilaissyntyisestä John Barkerista, joka perusti nimeään kantavan puuvillatehtaan alkujaan Turun Linnankadulle vuonna 1843. Tilat Linnankadulla tulivat kuitenkin ahtaaksi toiminnan laajentuessa, ja ratkaisu löytyi Turun Raunistulasta, kun Alfan-sokeritehdas lopetti toimintansa. Barkerin tehdas osti rakennuskokonaisuuden itselleen vuonna 1906.

Lujatalon marraskuussa 2021 ostama vanha kiinteistö kulkee tällä hetkellä nimellä Ateljee Barker. Tiloissa sijaitsee taitelijoiden tiloja sekä muun muassa teatteri, liikuntatiloja, orkesterin harjoitustilat sekä erilaisia liiketiloja. Lujatalon mukaan taiteilijoille on jo löydetty uudet toimitilat.

Barkeriin saneerataan 160 asuntoa, suurin osa on kaksioita ja kolmioita mutta kohteeseen suunnitellaan myös tilavia parvellisia asuntoja. Asuntoja leimaa loft- tunnelma tiiliseinineen, korkeine ikkunoineen ja avarine tiloineen.

– Barkerin kiinteistö on historiallisesti merkittävä kokonaisuus, joten paras tapa säilyttää ja kunnioittaa sitä on luoda siihen tiloja, jotka ovat aktiivisesti käytössä. Tulemme korjaamaan rakennuksen sen historiaa arvostaen mutta samalla luoden jotain aivan uudenlaisia elämyksiä laadukasta asumista arvostaville turkulaisille, kertoo Lujatalon Lounais-Suomen aluejohtaja Ari Mäkinen.