Ylärivissä vasemmalta Touko Sikala (Smart Heating), Mika.A.Nieminen (Halton Group), Mika Häyry (Oragon Partners). Alarivissä vasemmalta Mikko Mattila (Halton Group), Tarja Takki-Halttunen (Halton Group), Pertti Nissilä (Smart Heating), Hannu Koskela (Smart Heating). Kuva: Halton

Haltonille 30 % Smart Heating Oy:stä

Sisäilmaratkaisuja tarjoava Halton Group tekee strategisen sijoituksen suomalaiseen Smart Heatingiin. Järjestelyssä Smart Heating tarjoaa Haltonille suunnatun osakeannin, jonka toteuttamisen jälkeen Halton omistaa 30 % Smart Heatingin osakkeista.

Ylärivissä vasemmalta Touko Sikala (Smart Heating), Mika.A.Nieminen (Halton Group), Mika Häyry (Oragon Partners). Alarivissä vasemmalta Mikko Mattila (Halton Group), Tarja Takki-Halttunen (Halton Group), Pertti Nissilä (Smart Heating), Hannu Koskela (Smart Heating). Kuva: Halton

Smart Heating on erikoistunut taloyhtiöiden hybridilämmitykseen, jossa kaukolämmön rinnalle tuodaan koneellisen poistoilman lämmöntalteenotto tai kiinteistö irrotetaan kokonaan kaukolämmöstä LTO:n ja maalämmön avulla. Yrityksen liikevaihto oli 4,7 miljoonaa euroa vuonna 2021, ja se on yhtiön avainhenkilöiden omistuksessa.

– Halton haluaa tehdä asiakkaidensa kiinteistöihin maailman parhaita sisäilmastoja, sanoo Haltonin toinen pääomistaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Tarja Takki-Halttunen.

– Meidän pitää kuitenkin oppia tekemään niitä aina vain kestävämmällä tavalla, käyttäen energiaa kiinteistöissä mahdollisimman tehokkaasti ja älykkäästi. Smart Heatingilla on ainutlaatuista osaamista energiatehokkaista ratkaisuista ja entistäkin suurempi mahdollisuus nopeaan kasvuun nyt, kun energian vihreä siirtymä kiihtyy, Takki-Halttunen toteaa.

– Helsingissä lähes kaikki taloyhtiöt selvittelevät nyt mahdollisuutta kaukolämmön kulutuksen pienentämiseen tai kaukolämmön korvaamista maalämmöllä. Takavuosina kaukolämpöyhtiöt suhtautuivat tähän ilmiöön kielteisesti, mutta nyt nekin näkevät taloyhtiöihin hajautetut ratkaisut osana suuren ongelman ratkaisua, Smart Heatingin toimitusjohtaja Pertti Nissilä sanoo.

Halttusen perheen omistaman Halton Groupin liikevaihto oli 220 miljoonaa euroa vuonna 2021, ja se toimii 37 maassa. Nyt toteutettavan omistusjärjestelyn jälkeen Smart Heatingin hallitukseen nousee kaksi Haltonin nimeämää jäsentä: Haltonin talous- ja rahoitusjohtaja Mikko Mattila sekä kiinteistökehittämisen professori Ari Ahonen, joka vaikuttaa myös Haltonin hallituksessa. Viimeksi mainittu valitaan Smart Heatingin hallituksen puheenjohtajaksi.

Pertti Nissilän mukaan Haltonin osaaminen tukee Smart Heatingin kasvutavoitteita: yhtiö tavoittelee myynnin kymmenkertaistamista pitkällä aikavälillä ja selvittää mahdollisuutta myös kansainvälistymiseen.

– Meitä yhdistää myös panostaminen tekniseen etumatkaan ja laatuun. Olisi hienoa, jos voisimme rakentaa kokonaisvaltaisen järjestelmäosaamisen ympärille suomalaisen palveluviennin menestystarinan, Nissilä toteaa.