Kuva: Kruunusillat-hanke

Kruunusillat-raitiotien rakentaminen alkaa

Kruunusillat-raitiotien rakentaminen alkaa Helsingin Kruunuvuorenrannan Haakoninlahdessa. Huhti-joulukuussa tehdään maanalaiset työt, pysäkit ja ensimmäisten kiskojen asennus alueelle, vaikka matkustajaliikenne alkaa vasta vuonna 2027. Töiden alkaminen aiheuttaa melua sekä liikennejärjestelyjä.

Kuva: Kruunusillat-hanke

Raitiotien rakennustyöt vaativat sekä louhintaa että porapaalutusta. Melua aiheutuu heti töiden aloittamisesta lähtien. Meluavaa työtä tehdään erityisesti huhti-heinäkuussa talojen lähellä. Sen jälkeen melua syntyy enimmäkseen hieman kauempana taloista, Haakoninlahdenkadun eteläpuoliskolla.

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin kello 7–18, mutta toisinaan ympäristöviranomaisen antaman luvan mukaisesti kello 22:een asti tai viikonloppuisin sekä pakottavista syistä öisin. Kaikkein meluisimmat työt tehdään arkena klo 7–18, mutta myös muut työt voivat häiritä.

Yötöille voi tulla tarvetta, jos kesästä tulee kuuma. Raitiotien kiskojen hitsaustyöt täytyy siinä tapauksessa tehdä öisin, kun kiskot ovat viileät. Yötöitä saatetaan joutua tekemään myös muista pakottavista syistä.

Työmaa aiheuttaa muutoksia pysäköintiin ja liikkumiseen. Kadunvarsipysäköinti ei enää ole mahdollista Haakoninlahdenkadun varrella 4.4.2022 lähtien. Lisäksi huhtikuun alusta alkaen jalankulkijoille ja pyöräilijöille voi tulla pysähdyksiä Haakoninlahdenkadulla tehtävien räjäytysten vuoksi.

Arviolta toukokuun alussa Haakoninlahdenkatu muuttuu moottoriajoneuvoliikenteelle yksisuuntaiseksi. Käyttöön jää vain yksi, pohjoisesta etelään kulkeva kaista. Turumankadulta, Pojamankadulta ja Disankadulta ei silloin pääse enää kääntymään vasemmalle pohjoiseen päin. Järjestely on voimassa näillä näkymin marraskuuhun asti.

Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan. Tavoitteena on aloittaa raitiotien matkustajaliikenne Laajasalon ja Hakaniemen välillä vuonna 2027. Hakaniemen ja keskustan välisen osuuden rakentamisaikataulua ei ole vielä päätetty.