Kuva: PES-Arkkitehdit

PES-Arkkitehdit suunnittelee Nanchangin teatterin Kiinaan

PES-Arkkitehdit on voittanut kansainvälisen kutsukilpailun uuden teatteri- ja taidetalon, Nanchang Poly Grand Theatren suunnittelusta Jiangxin provinssin pääkaupunkiin Nanchangiin Kiinaan.

Kuva: PES-Arkkitehdit

Teatteritalosta tulee Nanchangin eteläpuolelle Jiulong-järven viereen rakentuvan uuden kaupunkialueen keskeinen maamerkki ja kulttuurikeskittymä. Rakennuksen on määrä valmistua vuonna 2024.

– Suunnitelmamme pääajatuksena on monipuolinen ja yhteisöllinen kulttuurikampus, jossa rakennus sulautuu ja avautuu osaksi sekä urbaania kaupallista ympäristöä että järvenrantamaisemaa, kertoo kohteen pääsuunnittelija, PES-Arkkitehtien osakas Tuomas Silvennoinen.

Noin 35 000 neliön suuruisen rakennuksen päätoiminnot on jaettu kolmeen erilliseen rakennusmassaan, jotka  kiertyvät toistensa ympärille kuin kalat lammessa. Ihmisvirrat pääsevät liikkumaan vapaasti rakennusten väliin ja ympärille muodostuvilla kylämäisillä kulkuväylillä ja aukioilla.

Maan alle tulee lisäksi noin 10 000 neliötä  teknisiä ja  huoltotiloja sekä pysäköintialue.

Rakennuksen puujulkisivut on osittain verhoiltu keramiikka- ja lasitiiliruudukolla viittauksena Jiangxin provinssin keramiikkaperinteeseen. Verhoilu muodostaa ilmavan ja elävän pikselimäisen pinnan, joka samalla suojaa rakennusta auringolta.

– Odotamme että rakennustyöt pääsevät alkamaan vuonna 2022 lopullisen suunnitteluvaiheen jälkeen. Kilpailuvoitto on myös hieno osoitus sujuvasta suunnitteluyhteistyöstä Helsingin ja Shanghain toimistojemme välillä pelkin etäyhteyksin näin matkustusrajoitusten aikana, Silvennoinen toteaa.

Kilpailu järjestettiin kutsuttuna tarjousmenettelynä. Muut osallistujat olivat Architekten von Gerkan, Marg und Partner (gmp) Saksasta, Atelier Frederic Rolland Ranskasta sekä Beijing Institute of Architectural Design (BIAD) ja Tongji Architectural Design Group (TJAD) Kiinasta.

Kilpailun järjestäjänä toimi teatterioperaattori Poly Culture Group, jonka kanssa PES-Arkkitehdit on aiemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa Wuxin oopperatalon yhteydessä.