Taideteosten vaatimalla tavalla ilmaa jakavat päätelaitteet on vuokrattu valmistajalta näyttelyn ajaksi. Kuva: Climecon

HAMin uusi näyttely vaati ilmanvaihdon uusimista

HAM Helsingin taidemuseossa on alkanut saksalaisen taiteilijan Katharina Grossen näyttely ”Chill Seeping from the Walls Gets between Us”. Grossen kookkaat mutta kevyet tilateokset  haastoivat ilmanvaihdon: tuloilman jakotapa uusittiin ja tarvittavat ilmanvaihdon päätelaitteet vuokrattiin näyttelyn ajaksi.

Taideteosten vaatimalla tavalla ilmaa jakavat päätelaitteet on vuokrattu valmistajalta näyttelyn ajaksi. Kuva: Climecon

Grossen  teokset on spray-maalattu katosta lattiaan ulottuville silkkikankaille, joiden on tarkoitus pysyä paikallaan, ilmavirtaukset eivät saa niitä liikuttaa.  Tuloilmamäärä ja ilmanvaihdon tarve noin 12 metriä korkeassa Tennishallin kaarihallissa on 4000 litraa sekunnissa. Tilan alkuperäinen ilmanvaihtotapa ei soveltunut Grossen näyttelyn ilmanjakotavaksi.

Tilan ilmanvaihto räätälöitiin näyttelyyn sopivaksi ilmanvaihdon laitteita valmistavan Climecon Oy:n asiantuntijan Pekka Huhtelan ja Sitowisen LVI-suunnittelijoiden Tuomas Takalon ja Miika Heikkisen yhteistyöllä.  Projektia johti museomestari Nils-Heikki Hyvärinen ja urakoinnista vastasi IVplus Oy.

Jens Ziehe. © 2021 Katharina Grosse and VG Bild-Kunst, Bonn

Näyttelyn aikana tuloilma jaetaan oleskeluvyöhykkeelle taideteosten väliin riittävän hyvän sisäilman laadun saavuttamiseksi. Kohteessa päädyttiin käyttämään Climeconin piennopeuslaitteita, joilla tilaan saadaan tuotua suuria määriä tuloilmaa ilman vedon tunnetta ja taideteoksia heiluttamatta. Climeconin mukaan sen laitteiden heittokuvion laajat suuntausmahdollisuudet olivat merkittävä etu haastavan tilan ilmavirtauksien optimoimisessa. Koska suurikokoiset tuloilman päätelaitteet näkyvät selvästi taidenäyttelytilassa, laitteet hyväksytettiin myös taiteilijalla.

Climeconin mukaan näyttelyn ilmanvaihtotavan määräaikaisuudesta syntyi tarve ilmanvaihdon päätelaitteiden leasing-palvelulle.  Tilan ilmanvaihtojärjestelmä on muutettu väliaikaisesti, ja päätelaitteiden toimittajalle maksetaan vain käytön ajalta. Näyttelyn jälkeen Climecon hyödyntää päätelaitteet uusiokäyttöön.

– Meille on tärkeää olla apuna asiakkaillemme, käyttää osaamistamme sekä räätälöidä ratkaisujamme kohteen vaatimusten mukaan. Joustavan toiminnan avulla voimme palvella myös tällaisten täysin ennennäkemättömien tarpeiden edessä,  Climeconin Pekka Huhtela toteaa.

Katharina Grossen näyttely on HAMissa 8.6.2021–23.1.2022.