Turussa Lujabetonin ja Hauconin pilotti parvekerakentamisen nopeuttamiseksi

Lujabetonin Superlaatta-välipohjaratkaisuun yhdistetty betonisen ulokeparvekkeen Schöck IQlick-kiinnitysjärjestelmä on pilottihankkeessa Turun Kirstinpuiston 13-kerroksisen kerrostalon parvekkeissa. Ratkaisun odotetaan helpottavan suurten parveke-elementtien asentamista. 

Pilottihanke, johon parvekeratkaisu toimitetaan, on NCC:n Kirstinpuiston Kruunu Turussa. Kohteen 13-kerroksisen asuinkerrostalon jokaiseen kerrokseen toimitetaan kuhunkin yksi IQlick-järjestelmällä tehty ulokeparveke. Kyseinen menetelmä on käytössä nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Lujabetonin mukaan sen Superlaatta-välipohjaratkaisu on ensimmäinen elementtirakenne, johon ulokeparveke saadaan yhdistettyä IQlick-järjestelmällä. Superlaatan lisäksi IQlick-järjestelmä soveltuu käytettäväksi paikallavaluvälipohjaan tai saneerauskohteisiin.

– Tämä on ensimmäinen hanke Suomessa, jossa Schöckin IQlick-järjestelmää käytetään ja Lujabetoni on ainoa elementtitoimittaja, jonka kanssa hanke pystytään toteuttamaan siten, että parveke voidaan kiinnittää työmaalla suoraan elementtivälipohjaan ilman tuentatornia ja jälkivalua, Schöck-tuotteiden maahantuonnista vastaavan HauCon Oy:n osastopäällikkö Lennart Söderström sanoo.

– Ratkaisun kilpailukykyisyys perustuu ennen kaikkea siihen, että ulokeparveketta ei tarvitse tukea rakennusvaiheessa. Parveke kiinnitetään Luja-Superlaattaan nosturiasennuksen yhteydessä, jolloin tuentaa ei tarvita. Pulttikiinnityksellä saavutetun asennuksen nopeuden lisäksi menetelmän kuiva-asennuksen ansiosta työmaalta säästyvät merkittävät raudoitustyöt, valutyöt ja tornituennat, joita yleensä ulokeparvekeratkaisuissa tarvitaan. Kaikki tarvittava raudoitus ja kiinnityksen vastakappaleet ovat tehtaalla valmiiksi asennettuina Luja-Superlaatassa, kertoo Lujabetonin tuotepäällikkö Samu Mäkelä.

– Tämä ratkaisu tulee tarjoamaan hienon vaihtoehdon ulokeparvekerakentamiseen nykyisten syvennykseen kiinnitettävän parvekkeen sekä tehtaalla valmiiksi Superlaattaan integroidun parveke-elementin lisäksi, ja se tuo mukanaan helppouden, turvallisuuden, nopeuden sekä kustannustehokkuuden.  Järjestelmä on erityisen tehokas modernissa asuinkerrostalorakentamisessa käytettävissä suurissa, olohuoneen laajennuksen tyyppisissä parvekkeissa, Samu Mäkelä toteaa.