Kuva: Orion

Bravida uusii Orionin tablettituotannon ilmanvaihdon

Bravida uusii Espoon Mankkaalla sijaitsevan lääkeyhtiö Orionin tablettituotanto-osaston ilmanvaihdon. Uusimisen syynä on ilmanvaihtokoneiden teknisen käyttöiän loppuminen; tablettituotannon osasto on rakennettu 1990-luvulla. Uusiminen toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana.

Kuva: Orion

Tablettituotanto-osaston ilmanvaihdon uusimisessa on kaksi vaihetta. Tämän vuoden maaliskuussa alkaneessa ja marraskuuhun asti kestävässä ensimmäisessä vaiheessa tehtaan katolle rakennettuun uuteen konehuoneeseen asennetaan uudet ilmanvaihtokoneet. Samalla uusitaan kaikki sellaiset ilmanvaihtokanavat ja muu tekniikka, jotka eivät vaikuta tuotantoon.

Projektin toinen vaihe sijoittuu vuoden 2024 kesään ja tuotannon kuukauden mittaiseen kesätaukoon. Silloin lääketehtaan puhdastiloissa uusitaan kaikki tarvittava ilmanvaihtoon liittyvä tekniikka ja yhdistetään se uusiin ilmanvaihtokanaviin. Ennen uusia asennuksia puretaan suuri osa vanhan konehuoneen tekniikasta..

– Koska aikaa on vain kuukausi, tulemme työskentelemään vähintään kahdessa vuorossa, todennäköisesti jopa kolmessa eli yötä päivää. Aikataulu on tiukka, sillä kuukauden aikana tulee purkaa paljon vanhaa, rakentaa uutta ja saada uusi ilmanvaihto käyttöön ennen tehtaan tuotannon käynnistymistä elokuun alussa. Suunnitelman on oltava aukoton, Bravidan ilmanvaihdon projektipäällikkö Tenho Oinonen sanoo.

Hankkeen suunnittelu on aloitettu Orionin Kiinteistöpalveluissa jo noin kaksi vuotta sitten. Ilmanvaihdon uusimisen on suunnitellut SitoWise, ja hankkeen valvonta tulee Orionilta. Bravida valittiin projektin toteuttajaksi urakkakilpailun perusteella.

– Asennustyön laatu korostuu tässä projektissa normaalia vahvemmin, sillä IV-järjestelmän tulee läpäistä kaikki järjestelmän validointiin liittyvät tarkastuksemme ennen tuotannon käynnistymistä. Ylimääräistä aikaa ei ole, Orionin rakennuttamisen projektipäällikkö Viivi Uotila toteaa.

– Lääketuotantoympäristössä ilmanvaihdolle on tiukat vaatimukset, joita aika ajoin kiristetään. Ilmanvaihdon uusimisella varmistamme sen kapasiteetin riittävyyden ja lääketuotannon toimintaedellytykset, Uotila sanoo.