Vuoden Teräsrakenne on PES-Arkkitehtien Kiinan Fuzhouhun suunnittelema kulttuurikeskus

Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen, Strait Culture and Art Centren rakentamiseksi. PES-Arkkitehdit voitti kilvan ja aloitti toteutukseen johtaneen työn vuonna 2014 Pekka Salmisen toimiessa pääsuunnittelijana ja Martin Lukasczykin projektiarkkitehtina.

Teräsrakenteessa arkkitehtuurin tärkeimpien elementtien, kaartuvien pääjulkisivujen ja niihin liittyvien galleriatilojen teräsrakenteet on PES-Arkkitehtien alikonsulttina suunnitellut Vahanen Suunnittelupalvelut Oy. Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:ssä suunnittelun avainroolissa on ollut DI, senior advisor Matti Haaramo.

PES-Arkkitehtien tavoitteena oli Fuzhoun kilpailussa luoda uudenlainen kulttuurin kauppakeskus, johon sisältyy erilaisia kulttuuri- ja muita vapaa-ajan toimintoja sekä kaupallisia palveluja. Suuren kulttuurikeskuksen jakaminen pienempiin yksiköihin muodostaa ihmisen mittakaavan mukaisia ulkotiloja. Viisi eri kulttuurirakennusta yhdistyy aulatilalla, josta mennään eri rakennuksiin sisään kaartuvien galleriatilojen kautta. Näiden tilojen korkeita lasiseiniä varjostaa keramiikkaprofiileista muodostuva kaksoisjulkisivu. Kaartuvien purjeiden muotoja tapailevien valkoisten julkisivujen metaforana on ollut kiinalainen löytöretkeilijä Zhen He.

Kulttuurikeskuksen julkisivujen geometria muodostuu maantason ja räystään kaarista, joiden välinen pinta on kahteen suuntaan kaareva. Pääjulkisivuja ja niiden takana olevien kaarevien galleriatilojen kattoja kannattavat pyöreät teräspilarit seuraavat tätä geometriaa. Pilarien välimatka lattian tasossa on 3,6 metriä, mutta välimatkaa kasvaa ylöspäin ja on lähes viisi metriä 18–28 metrin korkeudessa. Näiden ei-pystysuorien pilarien vapaa näkyvä korkeus vaihtelee rakennuksesta ja sijainnista riippuen.

Samaa geometriaa noudattava lasijulkisivu on 20 senttiä pilarien ulkopinnasta. Lasijulkisivu sekä 80 senttiä sen ulkopuolella olevan kaarevan keramiikkajulkisivun sekundäärinen teräsrakenne on tuettu diagonaalisti pääpilareista teräsvarsilla. Vaikka pääpilarien välinen etäisyys kasvaa ylöspäin, on tietokonemallilla löydetty geometria, jossa keraamista ulointa julkisivupintaa kantava teräsrakenne mahdollistaa kaikkien viiden rakennuksen erimuotoiset kaksoisjulkisivut käyttäen vain yhtä 175 sentin pituista keraamista sauvamaista elementtiä. Keraamisia elementtejä on julkisivussa yhteensä 42 250 kappaletta.

Voittajan lisäksi palkintolautakunta päätti palkita kunniamaininnalla Vantaalla sijaitsevan Sipoonkorven kansallispuistoon liittyvän Kuusijärven sillan. WSP Finlandin suunnittelema silta sijaitsee kahden jyrkän kalliorinteen välissä noin 20 metrin korkeudessa Vanhan Porvoontien yläpuolella. Cor-Ten -teräksestä tehdyn sillan tyyppi on teräksinen jatkuva palkkisilta.

Valinnan Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voittajasta tekeepalkintolautakunta, jonka puheenjohtajana on tänä vuonna toiminut Vuoden Teräsrakenne -palkinnon vuonna 2019 voittaneen Olympiastadionin suunnitteluryhmästä arkkitehti SAFA Mikko Summanen Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä.

Teräsrakenneyhdistys TRY on osa Rakennusteollisuus RT:tä. TRY:n toiminta-ajatus on teräksen ja muiden metallien käytön edistäminen rakentamisessa ja alan kotimaisen osaamisen kehittäminen.