Klaukkalan ohikulkutie (Mt132)

Klaukkalan uusi kehätie otetaan käyttöön vuosi etuajassa

Klaukkalan ohikulkutie (Mt132)

”Hanke on hieno esimerkki korjausvelkaohjelman konkreettisista tuloksista ja hyödyistä. Nurmijärvellä on pitkään odotettu uuden tieyhteyden käyttöönottoa. Uusi yhteys sujuvoittaa liikennettä ja lyhentää monien työmatkaa sekä ajallisesti että kilometreissä. Myös alueen kehittäminen saa tästä uutta pontta”, sanoo Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman.

”Nurmijärven kasvun ja kehityksen tienviitta on nyt noussut Hämeenlinnanväylän varteen. Ilman Klaukkalan kehätietä ei olisi ollut mahdollista kaavoittaa eteläiselle Nurmijärvelle enää uutta asutusta tai yritysalueita, koska Klaukkalan läpi kulkeva tie oli niin kuormitettu. Ruuhkan hännät ovat iltapäivisin roikkuneet moottoritiellä aina Keimolassa saakka. Ennusteiden mukaan päivittäin Klaukkalan läpi ajavista 18 000 autosta ainakin 7000 siirtyy Klaukkalan kehätielle. Tämä lisää niin liikenteen sujuvuutta kuin myös taajaman viihtyisyyttä”, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoo.

Yksi urakan merkittävin rakennuskohde oli valtatie 3:n ylittävän Lamminsuon risteyssillan rakentaminen. Paljon liikennöidyllä moottoritiellä rakentaminen aiheuttaa aina väkisinkin poikkeusjärjestelyjä liikenteelle.

”Hankkeessa oli alusta asti selvää, että pyrimme minimoimaan moottoritielle aiheutuvan haitan rakennustöistä. Yleisesti siltatyömaan kohdalla nopeusrajoitus lasketaan 60 kilometriin tunnissa, mutta me onnistuimme pitämään pääosin nopeuden 80 kilometrissä tunnissa liikenne- ja työturvallisuudesta tinkimättä”, Väyläviraston projektipäällikkö Antti Koski sanoo.

”Huolellisella etukäteissuunnittelulla ja tarkalla työvaiheiden aikataulutuksella jouduimme laskemaan nopeusrajoituksen 50 kilometriin tunnissa ainoastaan räjäytysten ja yöajan kaistajärjestelyjen ajaksi”, lisää urakan projektipäällikkö Sami Laakso Kreatelta.

Tiealueella tehdään vuoden 2021 aikana viher- ja istutustöitä, kiveystöitä sekä urakka-alueen maisemointeja.

Uudella tiellä on Nurmijärven kunnan Yhteys-niminen valoteos. Teos näkyy sekä kehätielle että uuden Lamminsuon liittymän kohdalla Hämeenlinnanväylälle. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on kevyenliikenteenväylä vanhalta Hämeenlinnantieltä uudelle sillalle, josta teos näkyy. Yhteys-valoteoksessa valaistaan 350 metriä louhittua kalliota päivittäin vaihtuvalla värillä. Lisäksi taivasvalot osoittavat kehätien molempia päitä ja valot kohtaavat tien keskivaiheilla.

Lisäksi uudella kehätiellä ajavat voivat kokea uuden tien avajaiset autoradioistaan. Kehätie on nimittäin saanut oman Kehäradionsa (87,6 Mhz), joka soi avajaisviikon ajan. Radiossa kuullaan haastatteluja, aiheeseen sopivaa musiikkia ja yllätysnumeroita.

”Koronan vuoksi emme voineet järjestää kansanjuhlaa, mutta halusimme mahdollistaa kaikille halukkaille mahdollisuuden innostua uudesta yhteydestä. Emme ole ainakaan kuulleet, että uutta tietä olisi juhlittu vastaavalla tavalla. Kannattaa tulla ajelulle hämärän aikaan, kokea uusi tieyhteys valoteoksineen, kuunnella avajaiset radio-ohjelmana ja piipahtaa samalla Nurmijärven palveluiden parissa”, Nurmijärven viestintäpäällikkö Teemu Siltanen sanoo.