Kuva: admuseo.fi/Anja Reponen

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kansainvälinen neuvonantajaryhmä

Helsinkiin suunnitellulle uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty 14-jäseninen neuvonantajaryhmä, jossa on arkkitehtuurin, designin, museoalan, taiteen ja teknologian asiantuntijoita. 

Kuva: admuseo.fi/Anja Reponen

Neuvonantajien on tarkoitus muun muassa arvioida kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.

– Tavoitteenamme on perustaa uusi maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseo, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja hankejohtaja Kaarina Gould.

Gouldin mukaan neuvonantajaryhmässä on edelläkävijöitä, joiden ajattelua ja työskentelyä seurataan ympäri maailmaa. 

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon neuvonantajaryhmän jäsenet ovat

Paola Antonelli (New Yorkin modernin taiteen museon arkkitehtuurin ja designin kuraattori sekä kehitysjohtaja), Liza Chong (The Index Projectin toimitusjohtaja), Caterina Fake (sijoittaja Yes VC -yhtiössä, yksi kuvapalvelu Flickrin perustajista), Eva Franch I Gilabert (arkkitehti, kuraattori ja kriitikko), Indy Johar (Dark Matter Labsin ja arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Architecture00:n perustaja), Nimco Kulmiye Hussein (median sekä digitaalisen ja visuaalisen kulttuurin tutkija), Ervin Latimer (vaatesuunnittelija ja Latimmier-vaatemerkin perustaja), Linda Liukas (tietojenkäsittelytieteen monitoimija, kirjailija, kuvittaja ja kouluttaja), Kieran Long (Ruotsin arkkitehtuuri- ja designmuseo ArkDesin johtaja), Joar Nango(taiteilija ja arkkitehti), Héctor Noval (muotoilija), Eeva-Liisa Pelkonen (Yalen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori ja varadekaani), Johannes Suikkanen(strategiatoimisto Gemicin perustaja) ja Teemu Suviala (designjohtaja Metan Reality Labsissa). 

Uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota ovat ehdollisesti sitoutuneet rahoittamaan Helsingin kaupunki, Suomen valtio, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Saastamoisen säätiö.  

Vuonna 2022 perustettu Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö luo uuden museon toteutussuunnitelmaa, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä museon pääomituspäätökset alkuvuodesta 2023.

Museolle suunniteltu uudisrakennus nousee Helsingin historialliseen Eteläsatamaan Makasiinirannan kehittyvälle alueelle.

Museorakennuksen suunnittelukilpailun on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana.