Kuva: Miikka Salo /HMT Arkkitehdit

Villa Bensow on muutettu toimistorakennukseksi

Kauniaisissa sijaitseva Villa Bensow on kaksikerroksinen, vuonna 1908 rakennettu ja vuonna 1912 laajennettu pääosin hirsirunkoinen rakennus. Sen omistaa Stiftelsen Bensows Barnhem Granhyddan sr. Villa Bensow on nyt peruskorjattu, ja sen käyttötarkoitus on muutettu asuinrakennuksesta toimistorakennukseksi. Hankkeen pääurakoitsijana oli Ekonrak Oy. Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta on vastannut HMT Arkkitehdit Oy.

Kuva: Miikka Salo /HMT Arkkitehdit

–  Sisätilat ovat valmiit, ja puutarhasuunnittelu on aloitettu. Katto ja puiset rakenteet ulkona odottavat maalausta aikaisintaan ensi kesänä, kertoo arkkitehti SAFA Pirjo Kantola HMT Arkkitehdit Oy:stä. Kantolan mukaan työ on vienyt arvioitua enemmän aikaa; hanketta hidastivat muun muassa korona ja materiaalien saatavuussongelmat. 

Remontissa yläkertaan on sijoitettu toimistotiloja ja alakertaan kokoontumis- ja ryhmätilaa tupakeittiöineen.

– Riskialttiit rakenteet on purettu, ja rakennuksen vaippa on palautettu kokonaisuudessaan hengittäväksi. Rakennuksen vanha ilmanvaihtojärjestelmä purettiin ja uusi toteutettiin painovoimaisena koneellisesti avustettuna, Kantola sanoo.

Raitis ilma huoneisiin saadaan räppänöiden kautta. Lämmönlähteenä on maalämpö, ja lämpöä jaetaan ripapattereilla. Lisäksi käytössä on puhallinkonvektoreita lämmittämässä ja jäähdyttämässä. 

Kuva: Miikka Salo /HMT Arkkitehdit

Rakennuksen ulkoseinäpinnat ja ikkunat kunnostettiin ja maalattiin. Huonokuntoiset paneelit ja ikkunat uusittiin vanhan mallin mukaisina. Julkisivun alkuperäinen kellertävä väri löytyi maalikerrosten alta. 

Sisätiloissa uusittiin ovet vanhojen piirustusten mukaan tehdyiksi peilioviksi. Kattoihin palautettiin helmipanelit. Lattiat rakennettiin leveistä ponttilaudoista. Kokoontumistilojen lattioihin asennettiin parketti vanhaa ladontamallia noudattaen.

Pihatyöt jatkuvat ensi kesänä, mutta sammaloituneet graniittimuurit, jalustat ja portaikot on jo puhdistettu ja kunnostettu. Muurien päälle rakennettiin kaiteet tuomaan turvallisuutta. Myös suihkulähteet on kunnostettu ja pihan asfaltti korvattu soralla ja graniittinoppakivillä.