Monio. Kuva: AOR Arkkitehdit Oy

Tuusulaan tulossa hirsinen lukio ja kulttuuritalo Monio

Monion rakenneratkaisuina tarkastellaan täysin puurakenteista, hirrestä toteutettavaa vaihtoehtoa.

Monio. Kuva: AOR Arkkitehdit Oy

– Monion suunnittelu on innostavaa, koska pääsemme kehittämään uusia rakenteellisia ratkaisuja monimuotoiseen puurakennukseen. Nykyaikaisten oppilaitosten rakentaminen puusta ei ole vielä vakiintunutta, joten nyt on mahdollisuus luoda suuntaviivoja, kertoo projektijohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreiltä.

Monioon tulee 500-paikkaisen lukion ja parin tuhannen opiskelijan kansalaisopiston lisäksi taiteen perusopetusta, ja tilaa löytyy myös esittäville taiteille, liikunnalle ja erilaisiin kokoontumistarpeisiin.

– Tuusulassa on otettu vakavasti koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat, joita näyttää esiintyvän erityisesti rakennuksissa, joissa on kerrosrakenteita, kuten sandwich-rakenteita. Viime vuosina olemme siirtyneet uudisrakennushankkeissa massiivirakenteiden käyttöön. Vaikka puusta onkin hieman kalliimpaa rakentaa kuin betonista, niin esimerkiksi hiilijalanjäljen, kierrätettävyyden ja sisäilman laadun suhteen puu näyttää pärjäävän paremmin. Puu tuo myös myönteistä tunnelmaa ja inhimillistä arvoa käyttäjille. Hinta on tosin kuntapäättäjille yksi keskeisistä tarkastelukohteista, sanoo projektin johtaja, tilakeskuspäällikkö Ritva Lappalainen Tuusulan kunnasta.

Suuri puurakenteinen ja monikäyttöinen rakennus on vaativa ääniympäristö. Hyvä ääneneristävyys eri tilojen välillä on käyttömukavuuden kannalta välttämätön.

– A-Insinöörit on kehittänyt tehokkaita työkaluja ilma- ja askelääneneristävyyksien laskentaan. Kahden esiintymissalin akustiikka suunnitellaan huoneakustisin mallinnusmenetelmin, kertoo akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja Mikko Kylliäinen.

Arkkitehtisuunnittelusta vastaavan AOR Arkkitehtien näkemyksen mukaan Monio koostuu viidestä hirsirakennuksesta. Toisiinsa kiinnittyvät rakennukset jäljittelevät mittakaavaltaan ja kattomuodoiltaan entisen varuskunta-alueen kasarmirakennuksia.

Puurakenteisen monitoimitalon suunnitteluun vaikuttavat vahvasti rakennuspaikan sijainti pohjavesialueella sekä säilytettävät kasarmirakennukset. A-Insinöörit teki tulevalla rakennuspaikalla pohjatutkimukset ja rakennuttavuusselvityksen viime syksynä. Monio valmistuu arvioiden mukaan vuonna 2023.