Havainnekuva: PES-Arkkitehdit

Turun Fuuga toteutussuunnittelun vaiheessa

Aurajoen rannalle Turkuun suunnitellaan monimuotoista musiikkitalo Fuugaa. Turun kaupunginvaltuusto päättää toteutusvaiheeseen siirtymisestä kesäkuussa.

Havainnekuva: PES-Arkkitehdit

Toteutussuunnitteluvaiheessa olevan Fuugan pääsaliin mahtuu 1300 henkeä. Musiikkitaloon on tulossa myös 300-paikkainen monitoimisali,  tapahtumien ulkopuolellakin avoinna oleva ravintola sekä kattoterassi puutarhoineen.

– Jokimaisema on innoittanut musiikkitalon kaarevien muotojen ja sisätilojen suunnittelua; ihmisvirrat muovaavat sisätiloja niin kuin vesi uomaansa. Fuugalle ei löydy suoraa vertailukohtaa maailmalta, mutta saliin haemme samanlaista akustiikkaa kuin on Stavangerin konserttisalissa Norjassa, kertoo pääsuunnittelija arkkitehti Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeista.

Stravangerin konserttisali on Turun musiikkitalon pääakustikkona toimivan Eckhard Kahlen suunnittelema. 

Turun musiikkitalo toteutetaan allianssimallilla, jossa ovat mukana Turun kaupunki, Hartela Länsi-Suomi, PES-Arkkitehdit, WSP Finland sekä alihankkijoina Laidun-design Oy ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. A-Insinöörit toimii WSP:n alihankkijana rakennesuunnittelijana.

Fuugan runko on terästä ja betonia. Puuta käytetään verhousten ohella myös rakenteissa. 

– Fuugassa ei ole peruselementtiratkaisuja, vaan ratkaisut ovat tälle talolle räätälöityjä. Rakennesuunnittelijalle kohde on haastava ja ainutkertainen. Konserttisalissa on jopa 40 metriä pitkiä jännevälejä, ja runkoratkaisuissa on liukuvaluja, jälkijännitettyjä betonirakenteita sekä vaativia puurakenteita samassa paketissa, operatiivinen johtaja Pekka Narinen A-Insinööreistä kertoo.

Konserttisalien katsomot ja alakatot toteutetaan CLT-elementeistä. Lattiapinnat tehdään akustisesti hyvästä puusta. Puuverhousten geometria perustuu akustikkojen kanssa tehtyihin mallinnuksiin. 

– Isompi sali on täysiverinen konserttisali, ja puun käyttö ja katsomon parvirakenteiden muotoilu on suunniteltu siten, että rakenteet toimivat akustisina heijastinpintoina. Salissa musiikki ympäröi kuulijat ja kuulijat ympäröivät orkesterin. Ison salin akustiikan suhteen ei tehdä kompromisseja, Tuomas Silvennoinen sanoo.

– Fuugan julkinen ravintola sekä kattotasanne puutarhoineen ja kävelyalueineen on suunniteltu monitoimisalin yläpuolelle. Se tietenkin asettaa omat lisävaatimuksensa rakenteille ja ääneneristykselle, Pekka Narinen toteaa.

Turun musiikkitalo Fuugasta tulee osa kulttuuritalojen ketjua Aurajoen varressa. Musiikkitalon lämpiöstä tulee suora yhteys Turun kaupunginteatteriin.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi musiikkitalon hankesuunnitelman loppuvuodesta 2022. Toteutussuunnitelma ja toteutusvaiheeseen siirtyminen tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi kesäkuussa 2023. Tavoitteena on, että musiikkitalon rakentaminen alkaisi vuonna 2023 ja talo olisi valmis alkuvuodesta 2026.