Suomen Aurinkosuojaus: Riittävä aurinkosuojaus vähentää rakennusten jäähdytystarvetta merkittävästi
Kun rakennukset ylilämpenevät, tarvitaan paljon jäähdytysenergiaa. Suomen Aurinkosuojaus ry:n mukaan tarpeenmukainen aurinkosuojaus vähentää jäähdytystarvetta ja parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.
Rakennusten olosuhdesimulointiin erikoistuneen Equa Simulation Finlandin toimitusjohtaja, tekniikan lisensiaatti Mika Vuolle on ollut mukana kehittämässä LVI-simulointiohjelmistoa, jollaaurinkosuojauksen tarpeen voi laskea jo projektin alussa.
– Laskennan pitää olla ohjaavaa, ei toteavaa. Jos kaikki on jo päätetty, laskelmista ei ole enää hyötyä, Vuolle toteaa. IDA ICE -simulointiohjelmistolla suunnittelija voi laskea, miten sälekaihtimet, screenkaihtimet ja ikkunalasit vaikuttavat kohteen sisälämpötilaan ja jäähdytystehon tarpeeseen. Ohjelmisto kertoo, miten määräysten mukainen sisälämpötila voidaan saavuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti.
Suomen Aurinkosuojaus ry:n mukaan aurinkosuojauksen pitäisi kuulua arkkitehdin, rakennusliikkeen, LVI-suunnittelijan ja valaistussuunnittelijan vastuulle: asiantuntijoiden pitäisi yhdessä miettiä paras ratkaisu kohteeseen.
– Miksi investoida sisälle päässeen lämmön jäähdyttämiseen, kun olisi järkevämpää estää lämmön pääsy sisään, Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen sanoo.
– Energiatehokkain talotekninen järjestelmä on se, joka jätetään rakentamatta. Jos pystymme aurinkosuojauksella välttämään kokonaisen jäähdytysjärjestelmän rakentamisen tai laskemaan sen tehon puoleen, se on järisyttävä muutos, Mika Vuolle toteaa.
Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestö ES-SO:n mukaan jäähdytystä vaativien rakennusten määrä on Euroopassa jyrkässä kasvussa. Aurinkosuojauksella voisi vähentää eurooppalaisten rakennusten jäähdytykseen kuluvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä 60 %, Suomen Aurinkosuojaus ry kertoo.
Suomen Aurinkosuojaus ry on suomalaisten aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestö, joka on myös eurooppalaisen aurinkosuojateollisuuden katto-organisaation European Solar-Shading Organizationin (ES-SO) maajäsen.