Kuva: Stuart Green, Pixabay

Suomalaisyrityksille yhteinen alusta datan hyödyntämiseksi kiinteistöjen ylläpidossa

Kuva: Stuart Green, Pixabay

KEKO-ekosysteemi pyrkii merkittävästi parantamaan kiinteistöjen mukavuutta, tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä sovittamalla koko rakennetun ympäristön teknisten järjestelmien datan yhteiselle alustalle.

”Älykkäisiin rakennuksiin suunnatut ratkaisut ja palvelut tulevat linkittymään entistä enemmän toisiinsa. Ne muodostavat ekosysteemejä ja luovat uudenlaista arvoa asiakkaille ja parempia kokemuksia loppukäyttäjille. KEKOssa rakennamme yhdessä Suomen parhaiden osaajien kanssa digitaalisen alustan, jolla voimme hyödyntää olemassa olevaa dataa paremmin. Yhdessä luomme uusia ratkaisuja, jotka ennakoivat rakennusten käyttäjien tarpeita ja tekevät älyrakennuksista entistä toimivampia. Me KONEella haluamme tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää, ja KEKO tukee tätä missiota erinomaisesti,” sanoo Rauno Hatakka, Technology Management -yksikön johtaja KONEelta.

Ekosysteemin perustajajäseniä ovat hissejä, liukuportaita ja automaattiovia valmistava ja huoltava KONE, verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia maailmanlaajuisesti tarjoava Nokia, kaupunkikehittäjä ja rakentaja YIT, kiinteistötekniikkayhtiö Caverion, sisäilmajärjestelmiä ja niihin integroituja ihmislähtöisiä valaistusratkaisuja tuottava Halton sekä IT- ja kyberturvayhtiö Netox. Hankkeen tutkimuskumppanina ja ekosysteemin koordinaattorina toimii VTT.

Tarkoituksena on jatkuvasti laajentaa ekosysteemiä. KEKOn projekteihin otetaan mukaan erilaisia PK-yrityksiä, joilla on älykiinteistöihin liittyvää osaamista.

“Maailmassa on ennennäkemätön määrä kiinteistödataa ja sitä tuottavia yrityksiä ja organisaatioita. Mahdollistamalla datan hyödyntäminen helposti saman alustan kautta eri kokoisille ja eri näkökulmia edustaville toimijoille, avataan aivan uudet mahdollisuudet luoda kokonaisvaltaisesti ihmislähtöisiä sisäympäristöjä, joissa yhdistyvät älykäs mukavuus ja turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus. KEKO-kumppanuus sopii hienosti Haltonin toiminnan ytimeen: haluamme olla mukana tuottamassa maailman parhaita sisäympäristöjä, joissa ihmiset voivat hyvin”, sanoo Halton Groupin strategiasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Mika Nieminen.

KEKO on kaksivuotinen projekti, jossa tutkitaan ja testataan ratkaisuja sekä etsitään sata uutta käyttötapausta kiinteistödatalle.

Käyttötapaukset on tunnistettu seuraamalla kiinteistöjen käyttäjien ja toimijoiden arkea ja tarpeita. Niiden kartoitus on ollut käynnissä jo vuoden 2019 loppupuolelta.

Käyttötapausten pohjalta luodaan konseptit mahdollisista digitaalisista ratkaisuista, jotka voivat hyödyntää niin kiinteistön omaa kuin ulkoistakin dataa. Lopuksi konseptien hyödyllisyys ja toteuttamiskelpoisuus validoidaan vuosien 2020 ja 2021 aikana. Projektiin on saatu tukea Business Finlandilta.