Yrityskonsortion jäsenet tutustuivat Perussa jälleenrakennettaviin kouluihin. Kuva: Janita Relander

Suomalaista koulurakentamisen osaamista kymmenillä miljoonilla Peruun

Koulutusvientiin erikoistunut Polar Partners on solminut Perun opetusministeriön kanssa konsultointisopimuksen osana yrityskonsortiota, johon kuuluvat Suomesta myös AFRY, ISKU sekä Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit. Isosta-Britanniasta mukana ovat Mace, Gleeds ja Arup sekä 4Global.

Yrityskonsortion jäsenet tutustuivat Perussa jälleenrakennettaviin kouluihin. Kuva: Janita Relander

Sopimus käsittää 75 koulun jälleenrakentamisen. Kaupan kokonaisarvo on lähes 700 miljoonaa euroa, josta suomalaisten osuus on kymmeniä miljoonia.

– Perussa on tuhansia kouluja, jotka pitäisi uudistaa. Projektin avulla Perun valtio haluaa kehittää maan koulurakennusosaamista ja projektijohtamistaitoja sekä parantaa kouluverkostoa, oppimisympäristöjä, opettajien osaamista, oppilaiden oppimistuloksia ja viihtyvyyttä julkisissa kouluissa. Projektissa on mukana kouluja kaikilta luokka-asteilta esiopetuksesta lukio-opintoihin asti, kertoo Polar Partnersin toimitusjohtaja Maria Haapaniemi.

Projektissa on mukana lähes 120 koulutuksen, rakentamisen ja projektijohtamisen asiantuntijaa, ja se etenee kolmessa vaiheessa. Ensimmäiset koulut valmistuvat 2022 ja viimeiset vuoden 2024 aikana. Polar Partnersissa tartuttiin toimeen joulukuussa heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, ja ensimmäiset työntekijät ovat jo aloittaneet työt Perussa.

– Projekti työllistää kolmen vuoden ajaksi kymmeniä suomalaisia asiantuntijoita, joista osa työskentelee Perussa vakituisesti. Suomalaisen koulutusviennin arvostus kasvaa, kun näymme maailmalla. Kauppa avaa uusia ovia muun muassa Polar Partnersille ja suomalaiselle kumppaniverkostollemme, Haapaniemi sanoo.