Havainnekuva

Spinnovan tekstiilikuitutehdas Jyväskylän Eteläporttiin

Jykia Oy rakennuttaa Jyväskylän Eteläporttiin tehtaan tekstiilikuituyhtiö Spinnovalle. Rakentaminen alkaa syksyllä 2021,ja tuotanto tehtaassa käynnistyy vuoden 2022 lopussa. Hanke on Jykian, Spinnovan ja Suzanon yhteisinvestointi.

Havainnekuva

Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevalle Eteläportin teollisuusalueelle rakennettavan kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 neliötä: 9500 neliötätuotantohalleja ja noin 2000 neliötä toimisto- ja laboratoriotilaa. Kokonaisinvestointi on noin 50 miljoonaa euroa, josta Jykian osuus on noin 20 miljoonaa euroa.

Rakennukseen sijoittuvat Spinnovan ja Suzanon yhteisyritys Woodspin Oy:n kuitulaitos, selluyhtiö Suzanon jauhatuslaitos sekä Spinnovan tuotekehityksen toiminnot. Woodspin Oy vuokraa tilat Jykialta.

– Suunnittelu on hyvässä vauhdissa, ja olemme onnistuneet saamaan erinomaisen ammattilaiskokoonpanon hankkeen suunnittelijoiksi. Jykia Oy rakennuttaa ja johtaa projektia alusta loppuun. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtipalvelu Oy, rakennesuunnittelusta Vahanen Jyväskylä Oy ja LVISA-suunnittelu on Elomatic Oy:n vastuulla. Hankkeen urakoitsijat valitaan touko-kesäkuussa 2021 järjestettävässä urakkakilpailussa, kertoo Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen.

– Tästä tulee poikkeuksellisen puhdas ja energiatehokas laitos, joka toimii uusiutuvalla energialla ja talteen otetulla lämpöenergialla, lisäksi tehdas tuottaa energiaa takaisin kaukolämpöverkkoon. Prosessimme ainoa sivuvirta on vesihöyry, joka johdetaan pääosin takaisin prosessiin, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.

– Spinnovan hanke on Jykialle todella merkittävä. Olemme ylpeinä mukana hankkeessa, joka tukee kestävää kehitystä ja vastuullisuutta. On poikkeuksellista, että kaksi merkittävää teollisuuden hanketta on meillä yhtä aikaa rakenteilla, Takanen toteaa.

Tehtaassa valmistetaan SPINNOVA®-kuitua, joka on ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu.

Kuitu valmistetaan brasilialaisen Suzanon jauhamasta mikrofibrilloidusta selluloosasta. Suzano on Jykian mukaan maailman suurin puusellun tuottaja.

– Tehdashankkeen rakentamisen aikainen työllisyysvaikutus on merkittävä, jopa yli 400 henkilötyövuotta. Toiminnan aikaiset työllisyysvaikutukset ja välilliset työpaikat mukaan laskettaessa hanke tuo työtä jatkossa jopa 550 henkilötyövuotta, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo.