Kuva: Marc Goodwin

Serlachiuksen Taidesauna on vuoden 2022 betonirakenne

Mäntässä sijaitseva Serlachius-museoiden 310-neliöinen Taidesauna on saanut Vuoden 2022 Betonirakenne -palkinnon yksilöllisestä, innovatiivisesta ja taitavasta arkkitehtisuunnittelusta, osaavasta rakennuttamisesta ja erityisen laadukkaasta toteutuksesta. Palkinnon jakaa Betoniteollisuus ry. 

Kuva: Marc Goodwin

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön tilaama Taidesauna on rakennettu Gösta-museon viereen Melasjärven rannalle. Saunan suunnittelusta vastasi sama arkkitehtikolmikko, joka piirsi Serlachius-museo Göstan paviljongin: Héctor MendozaMara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina pää- ja toteutussuunnittelusta vastasivat arkkitehdit Pekka Pakkanen ja Anna Kontuniemi.

Saunan runkorakenteet ja julkisivut sekä ulkotilojen rakenteet on valettu betonista. Rakennuksen näyttävien betonijulkisivujen pintaa rytmittää pystyurien jatkumo. Julkisivuelementeistä osa on kaarevia. Väribetonisten uritettujen julkisivujen uloin pinta on hiottu kiiltäväksi.

Kilpailun tuomariston mukaan saunan toteutus ja viimeistely edustavat erittäin ammattitaitoista laatua, ja rakennuskokonaisuus on arkkitehtonisesti, maisemallisesti ja historiallisesti arvokas ja osoitus kestävästä betonirakentamisesta.

Vuoden betonirakenne 2022 -palkinnon saavat Gösta Serlachiuksen taidesäätiö,
rakennuttaja ja valvoja Ramboll CM Oy,  arkkitehtisuunnittelijat Mendoza-Partida Architectural Studio ja BAX Studio, toteutussuunnittelija Planetary Architecture Oy, urakoitsija ja projektinjohtaja SiriusPro Oy ja betonielementtien toimittaja Betoniluoma Oy

Vuoden Betonirakenne -kilpailun tuomaristossa olivat toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä, arkkitehti SAFA Asmo Jaaksi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:sta, rakennusarkkitehti RIA Mika Suihko Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:sta, DI Janne Tähtikunnas RIL ry:stä, DI Mirva Vuori Suomen Betoniyhdistys ry:stä, päätoimittaja Tapio Kivistö Rakennuslehdestä ja päätoimittaja arkkitehti SAFA Maritta Koivisto Betoniteollisuus ry:stä.