Kuva: STK

Sähkötekniikan tukkumyynti kasvoi viime vuonna 8,4 %

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuonna 2021 oli 1,15 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna aiemmin. Kasvua edellisvuodesta oli 8,4 %, kertoo Sähköteknisen kaupan liitto.

Kuva: STK

– Tilastoimme tässä tukkumyynnin arvoa, joten näissä huikeissa kasvuluvuissa heijastuu osaltaan viimevuotinen keskeisten raaka-aineiden kuten alumiinin, kuparin ja teräksen maailmanmarkkinahintojen nousu, sanoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.  

STK:n mukaan alan myynnin arvo on kasvanut merkittävästi suhdannevaihteluista huolimatta. Se on nyt noin 50 % suurempi kuin 15 vuotta sitten.

– Energiatehokkuus ja kiinteistöautomaatio ovat olennainen osa niin uudisrakentamisessa kuin korjauksissakin, joten sähköteknisten ratkaisujen rooli hankkeissa on yhä keskeisempi nyt ja tulevaisuudessa, sanoo STK:n puheenjohtaja, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.

– Koko sähköistymisen toimiala valmistajista tukkukaupan kautta urakoitsijoihin tekee työtään ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kasvaneen kysynnän myötä pullonkaulaksi voi muodostua vain osaavan työvoiman puute. Siihen odotamme koulutusjärjestelmältämme ja työperäisen maahanmuuton sääntelyltä aktiivisia parannuksia, Forss toteaa.Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) edustaa sähköteknisten tuotteiden valmistajia, maahantuojia ja tukkuliikkeitä.