Pitäjänmäen teollisuusalueen uusimpiin kiinteistösijoittajiin kuuluu Conficap, jolla on alueella viiden kiinteistön Juju-yrityskampus. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Selvitys: Pk-seudun 4,2 miljoonasta toimistoneliöstä 12,6 % käyttämättä

Helsinki Research Forumin selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli maaliskuun lopussa tyhjää toimistotilaa oli noin 528 000 neliömetriä. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,6 %.

Pitäjänmäen teollisuusalueen uusimpiin kiinteistösijoittajiin kuuluu Conficap, jolla on alueella viiden kiinteistön Juju-yrityskampus. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Helsinki Research Forumin tutkimusryhmä tarkasteli toimistoneliöiden käyttöä yhteensä 12:ssa eri kaupunginosassa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Näillä alueilla oli 528 000 neliömetriä tyhjillään, eli noin 12,6 %. Tarkastelun alla oli 4,2 miljoonaa toimistoneliötä.

Selvityksen mukaan pienintä vajaakäyttöaste oli Pasilassa (4,5 %) ja Keilaniemessä (8 %). Suurin vajaakäyttöaste oli Pitäjänmäellä (24,9 %).

Vajaakäyttöiset toimistoneliöt pääkaupunkiseudulla

– Yli puoli miljoonaa tyhjää, käyttämätöntä neliötä on iso luku pääkaupunkiseudulla. Jos mukaan otetaan myös Helsinki Research Forumin tarkastelun ulkopuolelle jäävät alueet, meillä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä miljoona tyhjää neliötä odottamassa käyttöä. Olisi tärkeää saada nämä neliöt käyttöön, joko toimistoina tai muutettuna muuhun käyttöön, esimerkiksi asunnoiksi, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n johtaja Miika Kotaniemi sanoo. Helsinki Research Forum -tutkimusryhmässä ovat mukana CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI. Rakli toimii Research Forumin kumppanina.