stk
Kaavio: STK

Sähkötekniikan tukkumyynti Q1: +13,8 %

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana oli 319 miljoonaa euroa. Se on 13,8 % enemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kaavio: STK

Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tilastojen mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen tukkumyynti rikkoi aiemmat ennätykset.

– Toimialamme ei voi muuta kuin olla tyytyväinen alkuvuoteen, sanoo STK:n hallituksen puheenjohtaja, Sonepar Suomi Oy:n toimitusjohtaja Mika Höijer.

 Höijerin mukaan yhteiskunta sähköistyy, kärkinä aurinkosähköön ja vihreään siirtymään liittyvät tuotteet ja palvelut.

– Rakennusteollisuudessa saattaa olla edessä pieniä haasteita, mutta pitkällä tähtäimellä sähköala jatkaa voittokulkuaan, Höijer toteaa.

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnissä suurimpia tuoteryhmiä olivat viime vuosien tapaan johtimet ja valaisimet. Muut-tuoteryhmän myynnin arvo yli kaksinkertaistui viime vuodesta. Siihen ryhmään kuuluvat aurinkosähköjärjestelmien laitteet ja komponentit.

– Huima kiinnostus aurinkosähköön on nyt selvästi muuttumassa investoinneiksi. Niiden kohteina ovat sekä kiinteistöjen järjestelmät että isommat aurinkovoimalat. Aurinko tulee olemaan tärkeä lähde päästöttömästi tuotetulle sähkölle myös meillä Suomessa, ja kasvu on vasta alussa, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen sanoo. Sähköteknisen kaupan liitto ry (STK) edustaa sähköteknisten tuotteiden valmistajia, maahantuojia ja tukkuliikkeitä.