Voittajaehdotuksessa Asunto Oy Rastilankallion rakennukset ovat saaneet kaksi lisäkerrosta. Kuva: Julkisivuyhdistys

Ideakisasta ehdotuksia 1990-luvun lähiökerrostalon korjaamiseen

Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijat ottivat osaa Julkisivuyhdistyksen 15. ideakilpailuun helsinkiläisen 1990-luvun lähiötalon korjaamiseksi.

Voittajaehdotuksessa Asunto Oy Rastilankallion rakennukset ovat saaneet kaksi lisäkerrosta. Kuva: Julkisivuyhdistys

Kilpailijoiden piti tehdä arkkitehtonisesti korkeatasoinen korjaussuunnitelma Helsingin Meri-Rastilassa sijaitsevan Asunto Oy Rastilankallion asuinkerrostalon korjaamiseksi. Kilpailuun saatiin 14 ehdotusta.

Kaupunkikuvaa ja alueen viihtyisyyttä kohentavan ratkaisun lisäksi opiskelijoiden piti miettiä rakennukseen toiminnallisia parannuksia ja energiateknisiä ratkaisuja. Lisäksi rakennuksia piti laajentaa korottamalla korkeintaan kahden lisäkerroksen verran, ja ehdotuksen piti sisältää hissit.

Ensimmäisen palkinnon sai ehdotus nimeltä Katoilla. Sen tekivät Sofia Euro, Sami Maaizate ja Mikko-Ville Sirola.

Palkintolautakunnan mukaan ehdotuksen ulkoarkkitehtuuri on näyttävää ja yksityiskohtaisen huoliteltua. Tontin eri rakennukset on esitetty rapattavaksi eri värein, mikä tuo kokonaisuuteen vaihtelua.  Ehdotus muuttaa olemassa olevien rakennusten arkkitehtuuria voimakkaasti muusta ympäristöstä poikkeavaksi, mutta syntyvä arkkitehtuuri on itsessään yhtenäistä ja onnistunutta, palkintolautakunta toteaa.

Toisen palkinnon sai Kallioniitty-ehdotus tekijöinään Elina Kettunen, Saara Pernu, Jemina Tabor ja Jenni Halme. Palkintolautakunnan mukaan ehdotus on ilmeeltään rauhallinen ja selkeän siistilinjainen. Lisäksi massoittelu ja materiaalienkäyttö on hallitun vähäeleistä ja realistista.

Palkintolautakunnassa oli edustajat Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä, Rakennustuoteteollisuus RTT:stä, Julkisivuyhdistyksestä ja Asunto Oy Rastilankalliosta.