Havainnekuva: Jaakko Torvinen

Pikku-Finlandiassa 95 mäntyä Loviisan metsistä

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Finlandia-talon perusparannus alkaa keväällä 2022. Remontin aikana tapatumat järjestetään 2000-neliöisessä Pikku-Finlandiassa, jonka rakentaminen Töölönlahdelle on alkanut.  

Havainnekuva: Jaakko Torvinen

Pikku-Finlandia valmistuu loppuvuodesta 2021, ja avajaisia vietetään tammikuussa 2022. Rakennus on käytössä perusparannuksen ajan, noin 2,5 vuotta. Sen jälkeen puumoduuleista koottu Pikku-Finlandia on tarkoitus siirtää Helsingin koulujen ja päiväkotien väistötilakäyttöön. Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta.

Pikku-Finlandian suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Suunnittelukurssille osallistui 18 maisterivaiheen opiskelijaa, joita ohjasivat professorit Pirjo Sanaksenaho ja Pekka Heikkinen. Kurssilla luoduista ehdotuksista valittiin toteutettavaksi Jaakko Torvisen konseptiin perustunut Finlandia Forest. Toteutuksen tarkemmat suunnitelmat on laatinut koko Finlandia-talon perusparannuksen pääsuunnittelija Arkkitehdit NRT Oy.

– Meihin teki suuren vaikutuksen Finlandia Forest -ehdotuksen oivallus tuoda kokonaisia puunrunkoja sisätiloihin ja rakennusta kiertävälle terassille. Ne toimivat myös kantavina pilareina. Männyt on jo käyty valitsemassa loviisalaisesta metsästä. Rungot on kuorittu ja niiden upeimmat oksat säilytetty, Finlandiatalon toimitusjohtaja Johanna Tolonen kertoo.

Havainnekuva: Jaakko Torvinen

Pikku-Finlandia rakennetaan puumoduuleista, jotka tehdään valmiiksi Jokioisissa sijaitsevalla FM-Hausin tehtaalla. Sisätiloissa valmistettavat puumoduulit nopeuttavat rakentamista ja ehkäisevät kosteusongelmia. Jatkossa puumoduulit voidaan irrottaa toisistaan ja muokata uutta käyttökohdetta varten.

Tapahtumatilojen lisäksi Pikku-Finlandiassa toimii Finlandia Café, jonka suurista lasiseinistä avautuu näköala Töölönlahdelle ja puistoon. Rakennusta kiertää terassi. 

Vaihtuvat taidenäyttelyt jatkuvat Pikku-Finlandiassa. Niiden lisäksi kahvilassa järjestetään ohjelmallisia illanviettoja. Pikku-Finlandian tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin, kuten häihin ja syntymäpäiväjuhliin.