Radisson Blu Oulu on yksi Oulun keskustan maamerkeistä. Se on osa torinrannan modernin betoniarkkitehtuurin kokonaisuutta, johon kuuluvat myös teatteritalo ja kirjasto. Rakennusta on remontoitu ja laajennettu useaan otteeseen eri vuosikymmenillä.

Oulun maamerkki loistaa edelleen

Radisson Blu Oulu on yksi Oulun keskustan maamerkeistä. Se on osa torinrannan modernin betoniarkkitehtuurin kokonaisuutta, johon kuuluvat myös teatteritalo ja kirjasto. Rakennusta on remontoitu ja laajennettu useaan otteeseen eri vuosikymmenillä.

Vuonna 1974 Ouluun saatiin jotain ennen näkemätöntä. Upouusi Hotelli Vaakuna oli pohjoisen Skandinavian näyttävin hotelli, jonne saavuttiin juhlimaan, kokoustamaan ja tietysti myös majoittumaan.

Nykyiseltä nimeltään Radisson Blu Hotel Oulu on vuosikymmenten varrella nähnyt niin teknologiahuuman kuin lamakaudet. Siellä on löydetty elämänkumppaneita, vietetty syntymäpäiviä ja perustettu yrityksiä. Tavalla tai toisella hotelli linkittyy lukemattomien ihmisten elämään.

Hotelli on myös yksi Oulun keskustan maamerkeistä. Se on osa torinrannan modernin betoniarkkitehtuurin kokonaisuutta, johon kuuluvat myös teatteritalo ja kirjasto. Rakennusta on remontoitu ja laajennettu useaan otteeseen eri vuosikymmenillä. 

Uudistuksen tavoitteena oli palauttaa Radisson Blu Hotel Oulu Pohjois-Skandinavian ykkös­kohteeksi, joka erottautuu muusta tarjonnasta.

Mittava uudistushanke sulki hotellin ovet vuoden 2019 heinäkuussa. Vuoden 2020 syyskuussa ne avautuivat keskellä maailmanlaajuista koronapandemiaa. Matkailuala on ollut kriisin suurimpia menettäjiä, mutta samaan aikaan tähtäin on jo tulevassa.

Sokotel Oy:n talousjohtaja Jani Vahala toteaa, että pitkällä aikajänteellä hotelliliiketoiminnan tulevaisuus näyttää yhä vahvalta. 

– Matkailu on jatkossakin kasvava toimiala, kun varallisuus kasvaa kehittyvissä maissa. Myös kotimaassa kasvua tuovat vaurastuminen ja elämysten korostuminen. Oulussa ratkaisevaa on lisäksi se, kuinka paikallinen elinkeinoelämä kehittyy.

S-ryhmään kuuluva Sokotel operoi yhteensä seitsemää Radisson Blu -hotellia Suomessa ja 18:aa Sokos Hotellia pääkaupunki­seudulla, Tampereella, Oulussa, Vaasassa, Tallinnassa ja Pietarissa.

Noin 20 miljoonaa euroa maksaneen uudistuksen tavoitteena oli palauttaa Radisson Blu Hotel Oulu Pohjois-Skandinavian ykkös­kohteeksi, joka erottautuu muusta tarjonnasta. Tämän päivän asiakkaat arvostavat yksilöllisiä hotellikokemuksia, mikä oli Vahalan mukaan yksi suunnittelun lähtökohdista.

Sisustuksen yhtenä teemana on skandinaavisuus, joka näkyy esimerkiksi puu- ja kivipintoina.

– Tavoitteena oli myös saada liiketoiminnallisesti entistä parempi kokonaisuus ja kaupallistaa neliöitä tehokkaammin, Vahala sanoo. 

Kansainvälisyyttä ja paikallisuutta

Hotellissa on uudistuksen jälkeen 235 huonetta sekä 700 neliön verran erilaisia kokous­tiloja. Sen asiakkaita ovat työ­matkustajat ja vapaa-ajan matkustajat niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Normaali­tilanteessa iso merkitys on myös kaupungin tapahtuma­tarjonnalla, jota hotelli haluaa olla tukemassa.  

– Oulun hotellibrändeistä tämä on vahvimmin kansainvälinen, ja uudistusta varten tehdyssä liiketoimintasuunnitelmassa tavoitteena oli vahvistaa tätä asemaa, hotellin­johtaja Tarja Karvola sanoo.

Hotellin asiakastiloissa uudistus näkyy niin sisustuksessa kuin tilaratkaisuissakin. Sisääntulokerroksessa on eurooppalaiseen tyyliin yhtenäinen loungemainen palvelualue. Kansainvälisten vaikutteiden rinnalla kuitenkin myös paikallisuus näkyy esimerkiksi palvelussa, menuissa ja huoneiden sisustuksessa.

Sisääntulokerroksessa on eurooppalaiseen tyyliin yhtenäinen loungemainen palvelualue.

Varastoina toimineet kahdeksannen kerroksen ullakkotilat muutettiin hotelli­huoneiksi. Uudessa näköalakerroksessa on kaksi sviittiä ja kahdeksan executive-luokan huonetta. Tilat vastaavat kansainvälisiä laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

Ison muutoksen koki myös hotellin kellarikerros, jossa aiemmin on sijainnut niin yökerho kuin uima-allaskin. Nyt osa tilasta on uudistettu kuntoilukeskukseksi ja osa moderneiksi luoviksi kokoontumistiloiksi. Tilojen suunnittelussa yhteistyökumppanina on ollut Vallila Interior. 

Historia tuli näkyväksi

Oulun Radisson Blu Hotel on tullut tunnetuksi kokousten ja tilaisuuksien paikkana, ja ne ovat Karvolan mukaan tärkeässä osassa jatkossakin. Tapahtumatiloja on yhteensä 15, ja enimmillään niihin mahtuu jopa 1500 vierasta yhtäaikaisesti. Uudistuksessa tilojen muunneltavuutta on parannettu entisestään. Myös valaistus tukee monikäyttöisyyttä ja muuntuu tilaisuuden luonteen mukaan.

– Tilojen suunnittelussa on mietitty mahdollisuutta toteuttaa kaikenlaisia tapahtumia ilman esteitä. Jopa iso ravintolasali on muuntautunut kokoustilaksi tulkkaus­pöytineen, Karvola kertoo.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimi Juha Paananen Arkkijussi Oy:stä. Avustavina suunnittelijoina olivat arkkitehti Laura Rontu sekä arkkitehtiylioppilaat Sonja Rönkkö ja Konsta Perttola.

Hotellin yleisilme on Radisson-ketjun hovisuunnittelijan, göteborgilaisen Studio Kin -toimiston käsialaa. Sisustuksen yhtenä teemana on skandinaavisuus, joka näkyy esimerkiksi puu- ja kivipintoina. Myös hotellin historiaa on kunnioitettu, ja 1970-luku vilahtelee niin materiaaleissa, muotokielessä kuin värityksessäkin. Sisustuksessa on otettu huomioon myös paikan merellisyys.

Meren läheisyys on tullut projektin aikana esiin myös hyvin konkreettisella tavalla. Vuoden 2019 elokuussa hotellin pysäköintialueella tehtiin kaivuutöitä, ja arkeologisen valvonnan yhteydessä löytyi laivan hylky. Lotja-mallisen aluksen alkuperä ajoitettiin tutkimuksissa vuoteen 1684, jolloin alueella sijaitsi Oulun ensimmäinen satama. 

Sokotel osallistui kaivauksien kustannuksiin, ja toiveena on saada osa hylystä konservoinnin jälkeen hotelliin nähtäville.

Hotellissa on uudistuksen jälkeen 235 huonetta sekä 700 neliön verran erilaisia kokous­tiloja.

Tilat uusiksi kellarista kattoon

Yllättävä löytö toi jonkin verran muutoksia myös projektin aikatauluun. Consti Korjausrakentaminen Oy:n vastaava mestari Jorma Anttila kertoo, että hylky löytyi uuden putki­kaivannon työmaan yhteydessä. 

– Purkutyöt olivat silloin vilkkaimmassa vaiheessa, ja logistiikkaa jouduttiin miettimään uusiksi. Arkeologien kanssa yhteistyö sujui kuitenkin hyvin, ja viivästys saatiin mahdollisimman pieneksi.

Hotelliuudistus oli Anttilan mukaan projektina vaativa, sillä rakennusta ei ollut aikaisemmin yhtä laajasti saneerattu. Enimmillään yrityksellä oli projektin parissa 70 työntekijää, ja työmaan koko vahvuus oli maksimissaan jopa 90 henkeä.

– Myös logistiikka ja työmaalle kulku oli haasteena, sillä kyseessä on varsin pieni tontti keskellä kaupunkia. Meillä oli kaiken aikaa yksi henkilö huolehtimassa logistiikasta.

Valaistus on tärkeä osa hotellin viihtyisyyttä. Omat vaatimuksensa sille asettaa pohjoinen sijainti, pimeän ja valoisan ajan ääripäät. Valaistusta voidaan säädellä tarpeen mukaisesti, ja monissa tiloissa käytössä on liike­tunnistin.

Uudistus alkoi purkutöillä vuoden 2019 heinäkuun lopussa. Raskaimmat purkutyöt tehtiin kellarin lisäksi ylimmässä kerroksessa, jossa muun muassa torin puoleinen ulko­seinä purettiin kokonaan pois. Muissa tiloissa purku koski lähinnä pintamateriaaleja.

– Ylimmässä kerroksessa telineet ja sääsuojat piti tehdä ilmaan, sillä samaan aikaan tontilla tehtiin maarakennustöitä. Haasteena oli saada se onnistumaan tuulisella paikalla, Anttila toteaa.

Betoninen ulkoseinä korvattiin lasi­rakenteilla, jolloin ylimmästä kerroksesta saatiin panoraamanäkymät yli kaupungin ja merelle. 

– Yläkerroksesta purettiin vanhat tilat uusien huoneiden tieltä, ja samalla uusittiin yläpohjien lämmön- ja vedeneristeet, rakennesuunnittelija Ramboll Finland Oy:n Tuomas Kaukua kertoo.

Täydellisen muutoksen koki myös kellari­kerros, jonka suunnittelua Kaukua kuvaa haastavaksi ja monipuoliseksi. Kaikki tilat purettiin kantaviin rakenteisiin saakka, ja rakennuksen ulkopuolelle asennettiin uudet salaojat sekä lämmöneristekerros. 

Kahdeksannen kerroksen ullakkotilat muutettiin hotelli­huoneiksi. Uudessa näköalakerroksessa on kaksi sviittiä ja kahdeksan executive-luokan huonetta.

– Alapohjarakenteet kapseloitiin kauttaaltaan. Tilamuutokset toteutettiin pääosin muuratuilla väliseinillä, Kaukua lisää.

Tekniikka ajan tasalle

Korjaustöiden yhteydessä uusittiin myös hotellin talotekniikkaa. LVI-suunnittelija, Ramboll Finland Oy:n Petri Paasovaara kertoo, että suurin yksittäinen muutos oli lähes kaikkien ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Myös kaukolämmön lämmönjakokeskus uusittiin, samoin sähköpääkeskus ja rakennusta palveleva muuntamo.

Kellarin pohjatöiden yhteydessä vaihdettiin myös pohjaviemärit, ja samalla purettiin pois jo aiemmin käytöstä poistunutta eri aika­kausien tekniikkaa.

Hotellin historiaa on kunnioitettu; 1970-luku vilahtelee niin materiaaleissa, muotokielessä kuin värityksessäkin. Sisustuksessa on otettu huomioon myös paikan merellisyys.

– Nimenomaan kellarin suunnittelu oli haastava työvaihe, koska kaikki jouduttiin uusimaan ahtaahkoissa tiloissa. Työmaa vaati useita paikan päällä käyntejä ja suunnitelmien tarkistusta, Paasovaara toteaa.

Huonekerroksissa ei tarvittu muutoksia runkolinjoihin. Sen sijaan ylimmässä kerroksessa uusittavaa oli paljon. Kun ullakolla ennen oli ollut varastoja ja teknistä tilaa, putkistojen linjauksia piti nyt siirtää hotellikäytävien ja huoneiden tieltä.

Valaistus on tärkeä osa hotellin viihtyisyyttä. Omat vaatimuksensa sille asettaa pohjoinen sijainti, pimeän ja valoisan ajan ääripäät. Valaistusta voidaan säädellä tarpeen mukaisesti, ja monissa tiloissa käytössä on liike­tunnistin. Tilojen suunnittelua ovat ohjanneet myös energiatehokkuuden ja kestävyyden vaatimukset. Oulun Radisson Blu Hotel on saanut matkailualan Green Key -ympäristösertifikaatin.

Teksti: Hanna Perkkiö | Kuvat: Esa Kyyrö

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.