Kuva: Lem-Kem Markus Palo

Oopperatalo sai aurinkovoimalan

Kuva: Lem-Kem Markus Palo

Oopperatalon voimala on osa Senaatti-kiinteistöjen käynnistämää valtakunnallista aurinko-ohjelmaa. Senaatti-kiinteistöt investoi vuoteen 2022 saakka vuosittain noin miljoona euroa olemassa olevien kiinteistöjensä katoille toteutettaviin voimaloihin. Senaatin tavoitteena on hankkia parissa vuodessa noin 50 uutta aurinkovoimalaa.

Senaatti-kiinteistöt on solminut Lem-Kem Oy:n kanssa sopimuksen pääkaupunkiseudun voimaloiden asentamisesta vuonna 2020. Lem-Kemille kuuluvat myös voimaloiden käyttöönotot sekä voimaloiden toiminnan seuranta ja raportointi.

Lem-Kemin mukaan Oopperatalon parinsadan paneelin voimala asennettiin kolmessa päivässä.

”Voimalat suunnitellaan niin, että mallinnamme 30:n viime vuoden aikana olleita pahimpia myrskyjä, laskemme tuulen keskiarvon ja sille melkoisen kertoimen. Sellaisia tuulia ei Suomessa esiinny, vaikka sään ääri-ilmiöt yleistyvätkin”, kertoo Lem-Kemin viestinnästä vastaava Jouni Lautiainen.

Lautiaisen mukaan aurinkovoimala on investointina kannattava.

”Sijoitetun pääoman tuotto voi olla jopa 20 %. Oopperan tapauksessa se on noin 6–7 %, mikä on sekin hyvin merkittävää. Oopperan katolla on myös tilaa lisäpaneeleille”, Lautiainen toteaa.