Alueet, joissa on paljon kerrostaloasuntoja ja uudistuotantoa ovat edelleen jonkin verran perässä kaupan volyymissa.

Suomen Kiinteistönvälittäjät: Kauppa käy

Alueet, joissa on paljon kerrostaloasuntoja ja uudistuotantoa ovat edelleen jonkin verran perässä kaupan volyymissa.

75 % välittäjistä sanoo asunto- ja kiinteistökaupan palanneen tai ylittäneen koronaa edeltävän määrän. 85 % sanoo, että syksyn ”toinen aalto” ei ole tai on vain vähän vaikuttanut asunto- tai kiinteistökauppaan.

”Markkinoilla on edelleen kevään jälkeistä patoutunutta kysyntää, joka ei ole täyttynyt myyjien varovaisuuden vuoksi. Silti hyvin monet SKVL:n jäsenyritykset ovat tehneet selvästi normaalia enemmän kauppaa tänä vuonna”, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Syyskuussa kaupankäynti on SKVL:n mukaan jatkunut normaalilla tasolla eikä hinnoissa ei ole merkittäviä muutoksia. Kovin kysyntä on SKVL:n mukaan edelleen ollut omakotitaloista, joiden kauppamäärät ovat keskimäärin noin 2 % yli normaalin tason. Kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat olleet vastaavasti noin 2 % laskussa normaaliin tilanteeseen nähden.

Edelleen jatkuu tarjontapula hyvistä asunnoista kautta linjan, SKVL toteaa.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla kysyntä on ollut monin paikoin suurempaa kuin tarjonta. Hyväkuntoiset omakotitalot ovat kysytyimpiä. Syksyn edetessä kaupankäynnin odotetaan jonkin verran hiljenevän ja koko maassa kerrostalojen keskimääräisen hintatason odotetaan laskevan hyvin loivasti lukuun ottamatta kasvukeskuksia.

”Oma piha on nyt tärkeä, ja lisäneliöitä halutaan todelliseen tarpeeseen. Myöskään suuremmat kerrostaloasunnot eivät ole enää halutuimpien joukossa paitsi isoissa kasvukeskuksissa”, sanoo Mannerberg.
SKVL:n mukaan kesämökkien kysyntä jatkuu vahvana.

Kyselyssä mitattiin myös tilannetta energiatehokkuuden kiinnostuksessa ostajilla. Yli 70 % ostajista ei ole kiinnostunut talon lakisääteisestä energiatodistuksesta, josta energiatehokkuus ilmenisi. Jätevesijärjestelmien päivitys vastaamaan nykyisiä jätevesiasetuksen vaatimuksia on myös usein vielä tekemättä erityisesti vanhemmissa lomakiinteistöissä.

”Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit. En ole koskaan saanut niin paljon kriittistä palautetta välittäjiltä koskien pankkien toimintaa kuin nyt tänä syksynä”, Jussi Mannerberg sanoo.

SKVL:n mukaan asiakkaat joutuvat odottamaan lainapäätöksiä jopa puolitoista kuukautta, ja pankit arvioivat kuntotarkastuksia olematta kuitenkaan riittävän asiantuntevia niitä tulkitsemaan. SKVL:n mukaan sähköinen kaupankäynti ei ole tuonut mitään helpotusta pankkien ruuhkiin, vaan se käytännössä on hidastanut entisestään kaupan loppuun viemistä.

”Pankkien toiminta on nyt tässä markkinatilanteessa outoa, sillä nyt jos koskaan tarvitaan toimivia rahoitusmarkkinoita, jotta voidaan palata normaaliin elämään mahdollisimman pian”, Mannerberg sanoo.