Kaavio: KVKL

KVKL: Vanhojen asuntojen kauppa virkosi marraskuussa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun mukaan Suomessa myytiin marraskuussa 4524 vanhaa asuntoa; kasvua vuoden 2022 marraskuuhun nähden oli +11,5 %. Uusia asuntoja myytiin 174, mikä oli 55,4 % vähemmän kuin vuosi sitten.

Kaavio: KVKL

KVKL:n mukaan käytettyjen asuntojen kauppamäärät suurissa kaupungeissa osoittivat viime vuoden marraskuun kauppamääriin verrattuna selvää elpymistä. Tampereella kauppamäärien nousu oli 44,3 %, Turussa +27,0 %, Helsingissä +25,7 % ja Kuopiossa +25,0 %.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat laskivat marraskuussa keskimäärin 0,5 % pääkaupunkiseudulla ja kasvoivat 5,2 % muissa suurissa kaupungeissa lokakuuhun 2023 verrattuna.

– Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat kääntyivät nousuun ja myyntiajat laskuun pk-seudun ulkopuolella. Omakotitalokaupassa myyntiajat pitenivät, mutta omakotitalojen kauppamäärät nousivat selvästi, mikä kertoo siitä, että pitkään myynnissä olleita omakotitaloista tehtiin marraskuussa kauppoja, KVKL:n toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.

Viljamaan mukaan hallituksen lokakuussa tekemä varainsiirtoveromuutos ja EKP:n päätös olla nostamatta ohjauskorkoja toi lisää aktiivisuutta asuntokauppaan. 

– Ensiasunnon ostajat lähtivät liikkeelle, mikä auttoi purkamaan asuntokaupan ketjuja. Asunnon ostoaikeet nousivat kuluttajien luottamustutkimuksessa. Loka–marraskuun taite voidaan nähdä asuntokaupan käännekohtana, Viljamaa toteaa.

– Asuntohaaveiden toteuttaminen on ollut hyllyllä tämän vuoden aikana. Ensi vuosi näyttää näiden unelmien toteuttamiseksi houkuttelevalta. Asuntojen hinnat ovat laskeneet, varainsiirtoveroa on kevennetty, palkat nousussa ja korkoennusteet tulevat alaviistoon. Asuntoja on paljon tarjolla, joten ajankohta asunnon vaihdolle on otollinen, Viljamaa sanoo. 

Marraskuuhun 2022 verrattuna käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset hinnat laskivat marraskuussa pääkaupunkiseudulla 6,4 % ja muissa isoissa kaupungeissa 0,9 %. Tampereella laskua on tullut 4,1 % ja Turussa 1,0 %. Oulussa hinnat ovat nousseet 2,9 %.