Rakennuksen keskellä on kupolihalli. Kuva heinäkuulta 2023. Kuva: Anna Gerdén /Tekniska museet

Puinen Wisdome Stockholm on valmis

Wisdome Stockholm on uusi tiedeviestinnän kokemusperäinen ympäristö, joka sijaitsee Tekniska museetin yhteydessä Tukholmassa. Kaarevakattoinen puurakennus on kooltaan 1325 neliömetriä. Stora Enso oli hankkeen pääyhteistyökumppani ja toimitti rakennuksen puumateriaalit. Hankkeen hinta oli noin 20 miljoonaa euroa.

Rakennuksen keskellä on kupolihalli. Kuva heinäkuulta 2023. Kuva: Anna Gerdén /Tekniska museet

Ruotsissa on huolestuttu nuorten vähenevästä kiinnostuksesta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Tilannetta yritetään korjata Wisdome-hankkeella, joka tarkoittaa neljän tieteen visualisointiin tarkoitetun keskuksen rakentamista eri puolelle Ruotsia. 

Tukholman Tekniska museetin yhteyteen rakennettu Wisdome Stockholm avataan yleisölle 9.joulukuuta. Rakennuksessa on digitaalisia laboratorioita, muita oppimisympäristöjä ja kupolisali, jossa on viimeisintä visualisointitekniikkaa. Kupolin halkaisija on 21,6 metriä ja korkeus 12,2 metriä. Kupolin rungossa on 277 CLT-kolmiota. Kupoliin mahtuu 100 katsojaa.

Wisdome Stockholmin arkkitehtuurista vastaa arkkitehtitoimisto Elding Oscarsson, puurakenteiden urakoinnista Blumer Lehmann AG ja rakennusurakoinnista Oljibe.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Ericsson, Vectura ja NIBE. Rahoittajia ovat Wallenberg-säätiöt, Erling Perssonin säätiö, Stora-säätiö ja Fritz Öst -säätiö.

Havainnekuva: Elding Oscarsson

– Wisdome on todellinen maamerkki, joka rikkoo puuarkkitehtuurin rajoja. Puun käyttäminen rakennusmateriaalina auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä sen avulla voidaan sitoa hiilidioksidia ja parantaa rakentamisen vastuullisuutta, Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel sanoo.

Wisdomen LVL-viilupuuelementtien ja ristiinliimattujen CLT-puuelementtien puuraaka-aine on Stora Enson mukaan peräisin sertifioiduista metsistä Ruotsissa ja Suomessa. Rakenteissa on kaarevia ja kiertyviä palkkeja, jollaisia on käytetty vain muutamassa kohteessa aiemmin. 

– Koska olimme mukana hankkeessa alusta asti, pystyimme miettimään innovatiivisen tavan toteuttaa rakennuksen upea muoto epäsymmetrisine rakenteineen standardituotteilla kuten Sylva by Stora Enso -sarjamme CLT- ja LVL-elementeillä, Stora Enson liiketoiminnan kehityspäällikkö Jessika Szyber kertoo.