Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Danske Bank: Suomen talouskasvu ensi vuonna 0,3 %

Danske Bank ennustaa Suomen bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 0,5 %, kun aiempi ennuste oli 0,2 % miinusta. Vuodelle 2024 pankki ennustaa talouskasvua 0,3 % aiemman 0,8 %:n sijaan. Vuonna 2025 talouskasvua olisi jo 1,9 %.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Viime vuoden suomalaiset ovat murehtineet inflaatiosta ja korkojen noususta. Samaan aikaan suomalaisten huoli työttömyydestä on kuitenkin pysytellyt matalana. Lähitulevaisuudessa laskeva inflaatio ja korkotaso auttavat kotitalouksia, mutta huoli työttömyydestä kasvaa. Arvioimme, että se pitää kuluttajat varpaillaan ja kukkaronnyörit aiemmin ennakoitua tiukemmalla, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuonna työttömyys nousee 7,8 prosenttiin, kun aiempi ennuste oli 7,0 %. Pankin mukaan etenkin kaupan alan ja rakentamisen näkymät ovat vaisut.

– Asuntorakentaminen on supistunut poikkeuksellisen rajusti, ja rakennusalan heikkous jatkuu ensi vuonna. Rakentamisen alhon vaikutukset heijastuvat myös kuljetusalalle ja tukkukauppaan. Myös korjausrakentaminen näyttää jäävän toivottua vaisummaksi, Kuoppamäki toteaa.

Silti Suomen työmarkkinat pysyvät pankin mukaan melko vakaina. Monet yritykset kokevat edelleen työvoimapulaa, ja palkat nousevat viime vuosia nopeammin. Työttömyyden noususta huolimatta monella alalla on osaajista myös pulaa, ja yritykset haluavat pitää osaajista kiinni, pankki ennustaa.

Kulutuskysynnän varovaisuuden lisäksi suuri syy ennusteen laskulle löytyy Euroopan talouden matalasuhdanteesta. Maat ovat Suomelle tärkeitä vientimarkkinoita. Esimerkiksi Ruotsin ensi vuoden talouskasvuennustetta Danske Bank leikkasi 1,3 prosenttiin 1,7 prosentista.  

Vuonna 2025 Danske Bank ennakoi talouden kasvavan 1,9 % ja työttömyyden supistuvan 7,2 %:iin. 

– Keskuspankit ovat pyrkineet hillitsemään talouden kokonaiskysyntää pandemiaa seuranneen ylikuumentumisen jälkeen. Nyt nähtävä hitaamman kasvun jakso mahdollistaa talouksien elpymisen aiempaa tasapainoisemmalta pohjalta inflaatiohuolien jäädessä tältä erää taakse. Tästä on nähty markkinoilla jo käytännön viitteitä esimerkiksi laskevien raaka-aineiden hintojen ja matalampien pidemmän aikavälin inflaatio-odotusten muodossa, Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen sanoo.

Danske Bank ennustaa Euroopan keskuspankin laskevan talletuskorkoaan 3,25 %:iin vuoden 2024 aikana ja 2,25 %:iin vuoden 2025 loppuun mennessä.