Kuva: kotka.fi

Kiinalaisyritykselle enemmistö Kotkan akkumateriaalitehtaaseen sijoittavasta yhtiöstä

Suomen Malmijalostus Oy ja Beijing Easpring Material Technology Co., Ltd. ovat sopineet perustavansa vuoden 2023 loppuun mennessä yhteisyrityksen, josta Beijing Easpring Material Technology omistaa 70 % ja Suomen Malmijalostus 30 %. Yhteisyritys aikoo sijoittaa Kotkan Keltakalliolle sijoittuvaan katodiaktiivimateriaali- eli CAM-tehtaaseen aluksi noin 770 miljoonaa euroa. Suunniteltu tuotanto kattaa yritysten mukaan 750 000 sähköauton katodimateriaalitarpeen vuosittain.

Kuva: kotka.fi

– Olemme siirtymässä perinteisestä ja pitkään hyvinvointia kasvattaneesta teollisuudesta uuteen suuntaan. Vaikka haluamme pitää kiinni myös entisistä tukijaloistamme, niin on selvää, että tulevaisuuden teollisuusosaamisen kehittäminen ja siihen liittyvien jopa tuhansien työpaikkojen synnyttäminen ovat erittäin tervetulleita ei pelkästään alueellemme vaan koko valtakuntaan. Puhtaan siirtymän ja siihen liittyvien panostusten kautta voimme vahvistaa merkittävällä tavalla elinvoimaamme uusilla tukijaloilla. Näiden investointien kautta voimme auttaa niin Suomen kansantaloutta kuin kaupunkimme sekä itäisen Suomen ja muiden lähialueidemme tulevaisuuden näkymiä. Nyt toimijoiden yhdessä perustettavaksi tuleva yhtiö tulee olemaan suomalainen ja se tuo ensiarvoisen edun talouden kasvunäkymiin kaupunkimme lisäksi myös laajemmin koko valtakuntaa ajatellen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Kotkan CAM-tehdashanke siirtyy seuraavaksi tarkempaan hanke­suunnitteluun sekä luvitus­vaiheeseen, jossa yhteis­yritys valmistautuu jättämään tehtaan rakennus- ja ympäristö­lupahakemukset. Valmistelevat työt Keltakallion teollisuus­alueella aloitettiin jo vuoden 2021 lopussa, ja tontin tasaukseen ja valmisteluun liittyvät työt jatkuvat kesällä 2023. CAM-hankkeen kehitystyössä on ollut mukana Kotkan-Haminan seudulle elinkeino- ja matkailupalveluja tuottava Cursor Oy.