Kuva: SRV

Lahden kaupungintalo korjattiin allianssilla

Vuonna 1912 valmistuneen Eliel Saarisen suunnitteleman Lahden kaupungintalon perusparannushanke on kalustusta vaille valmis. Hanke on toteutettu allianssimallilla, jossa toteuttajana oli SRV ja suunnittelijoina Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, Granlund Oy ja Ideastructura Oy. Tilaajana oli Lahden Tilakeskus.

Kuva: SRV

– Hankkeen urakkamuodoksi valittu allianssimalli toimi erinomaisesti tässä haastavassa saneeraus­kohteessa. Normaalien peruskorjauksessa esiintyvien haasteiden lisäksi hanketta koettelivat pandemia, sota ja haasteet materiaalien saatavuudessa sekä hinnassa. Hyvällä keskusteluyhteydellä, selkeillä tavoitteilla ja positiivisella yhteistyöllä nämäkin haasteet on ratkottu, ja hanke valmistui tavoite­aikataulussaan, SRV:n projektijohtaja Harri Martin sanoo.

Perusparannettavan rakennuksen laajuus on noin 5800 bruttoneliömetriä. Hanke käynnistyi maaliskuussa 2020 kehitysvaiheella, toteutus alkoi kesällä 2021.

Rakennuksen sisäpiha katettiin: pilareiden varaan rakennetun kuparikatoksen keskialue on umpikattoa ja sivuilla kiertää lasinen valokate.

– Sisäpiha rakenteineen ja uusi sisäänkäynti tornin alta ovat tämän mittavan perus­­parannuksen merkittävimmät ja haastavimmat uudet elementit. Niissä tiivistyy hankkeen monipuolinen yhteistyö ja arkkitehtonisten, teknisten ja toiminnallisten tavoitteiden saavuttaminen. Muutos parantaa merkittävästi rakennuksen saavutettavuutta ja avaa samalla kaupunkilaisille täysin uusia käyttömahdollisuuksia, Lahden Tilakeskuksen projektipäällikkö Sari Honkanen toteaa.

Rakennuksen talotekniikka uusittiin, millä tavoiteltiin energiatehokkuutta ja tarpeen­mukaista olosuhde­hallintaa muunto­joustaviin tiloihin. 300 vanhaa valaisinta entisöitiin ja ajanmukaistettiin led-valoin. Hankkeen suunnittelua ja rakentamista toteutettiin yhteis­työssä ELY-keskuksen, Lahden kaupunginmuseon, Museoviraston, kaavoittajan ja rakennusvalvonnan kanssa. Kaupungintalon suojelu astuu voimaan perusparannuksen valmistuttua.