Hotellin aulassa loistavat jälleen messinkipilarit. Ilveksen hissit olivat valmistuessaan Suomen nopeimmat asuinrakennushissit.

Hotelli Ilveksen peruskorjaus

Tammerkosken kansallismaisemassa sijaitsevan 19-kerroksisen Original Sokos Hotel Ilveksen peruskorjauksessa uudistettiin hotellihuoneet, sisäänkäyntiaula, kokoustilat ja ravintolat. Lisäksi niiden talotekniikka, valaistus ja automatiikka päivitettiin. Ulkoasuun palautettiin 1980-luvun henkeä.

Hotellin aulassa loistavat jälleen messinkipilarit. Ilveksen hissit olivat valmistuessaan Suomen nopeimmat asuinrakennushissit.

Ilveksen kiinteistön omistaa Keva, ja hotelli­toiminnasta vastaa S-ryhmän hotelli­yhtiö Sokotel. Kevan mukaan Ilves on eläkesijoittajalle sopiva kohde, jossa yhdistyvät pitkä omistus, vakaa tuotto sekä luotettava ja pitkäaikainen vuokralainen. Kohde on yksi kahdeksasta Kevan kokonaan tai osittain omistamasta hotellikiinteistöstä.

Kevan rakennuttajapäällikkö Saku Pöntynen kertoo, että reilut 20 miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen valmistelu aloitettiin vuonna 2018.

– Yhtenä vaihtoehtona oli toteuttaa remontti siten, että osa hotellista olisi pysynyt avoinna. Korona muutti kuitenkin markkina­tilannetta niin paljon, että hotelli päätettiin laittaa kokonaan kiinni.

Hotelli tyhjennettiin peruskorjauksen alta joulukuussa 2020, ja rakennustyöt voitiin käynnistää vuodenvaihteessa 2021. Sisätilojen remontti kesti yksitoista kuukautta.

Vip-kabinetista voi ihailla Tammerkosken kansallismaisemaa.

– Rakentaminen sujui aikataulussa, ja lopputulos on onnistunut. Tämä varmistaa hotellin kiinnostavuuden tulevinakin vuosi­kymmeninä, mikä on myös kiinteistön­omistajan etu, Pöntynen toteaa.

Hotellinjohtaja Marco Sylvelin on ylpeä uudistuneesta Ilveksestä, joka avautui asiakkaille maaliskuussa 2022.

– Uudistunut hotelli on tyylikäs ja hieno. Hotellimajoittujien lisäksi Ilves vetää puoleensa ravintola-asiakkaita.

Ilveksen palveluksessa työskentelee lähes sata henkilöä, minkä lisäksi yhteistyö­kumppanien kautta työllistyy useita kymmeniä. Sylvelin nostaakin henkilöstön ykköseksi arvioidessaan mikä on parasta uudistuneessa hotellissa.

– Panostamme laadukkaaseen, helposti lähestyttävään ja rentoon tamperelaiseen vieraan­varaisuuteen, Sylvelin toteaa.

Peruskorjauksen rakennuttajakonsulttina sekä rakennuttamisen ja rakennustöiden valvojana toimi A-Insinöörit. Projektipäällikkö Timo Mäkinen kertoo, että ohjausryhmä lähti viemään hanketta eteenpäin vuoden 2019 toukokuussa.

Tamperelaisuus näkyy esimerkiksi sviittien nimissä kuten Kaleva ja Pispala. Lisäksi hotellin käytäväkuvituksena on kuvia Tampereesta. Uudistunut led-valaistus on energiatehokas.

Hankkeen ollessa nyt loppusuoralla Mäkinen toteaa sen sujuneen todella hyvin. Yhteistyö osapuolten välillä on toiminut hienosti ja hyvässä hengessä.

– Hanke pysyi aikataulussa ja budjetissa. Jos olisi lähdetty myöhemmin liikkeelle, olisi tämä ollut hankalaa muun muassa materiaali­pulan ja hintojen nousun vuoksi. Peruskorjauksen voidaankin todeta ajoittuneen hyvään ajankohtaan.

Tahtituotanto toimi hyvin

Hanke toteutettiin hotellihuoneiden osalta tahtituotannolla, joka osoitti toimivuutensa.

– Meillä ei ollut paikallisesti kokemusta tahtituotannosta, ja ennen kuin siihen päädyttiin, asiaa tutkiskeltiin tarkkaan. Tahtituotanto osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi, kun ensimmäisten purkutöiden edetessä voitiin ratkoa havaitut ongelmat ja tehdä suunnitelmiin tarvittavat muutokset.

Projektinjohtourakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy. Työpäällikkö Matti Sunell allekirjoittaa tahtituotannon hyödyt kohteessa, jossa on paljon toistuvuutta.

Noin 69 metrin korkuinen Ilves oli valmistuessaan vuonna 1986 Suomen korkein hotelli. Korjaushanke jatkuu vielä hotellin piha-alueen viimeistelytöillä.

– Tahtituotanto vaatii onnistuakseen hyvää valmistautumista, ennakointia ja aikataulutusta sekä töiden yhteensovittamista ja ohjausta. Lisäksi on tärkeätä, että kaikki sitoutuvat tahtituotantoon. Kiinteistön omistaja, konsultti ja hotellioperaattori olivat hyvin valmistautuneet hankkeeseen, joka oli yksi onnistumisen edellytyksistä tahtituotannon aikataululle.

Hankkeen työmaavahvuus oli suurimmillaan alkukesästä 2021, jolloin työmaalla oli yli 200 henkilöä. 

Niin kutsuttuja yllätyksiä tuli Sunellin mukaan jonkin verran vastaan. Ne olivat kuitenkin kokoluokaltaan sellaisia, etteivät ne viivästyttäneet hankkeen valmistumista.

– Aikataulu piti alusta loppuun. Sisätöiden osalta hanke voitiin luovuttaa tilaajalle nollavirheluovutuksena joulukuun alussa 2021.

Sviitissä on erillinen makuuhuone ja olohuone. Sisustuksen värit ovat luonnonläheiset.

Mallia Amerikasta

Hotelli Ilveksen perusparannuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Aihio Arkkitehdit (nykyään Architecture Company ARCO). Pääsuunnittelija Kalevi Näkki ja projekti­arkkitehti Aleksi Kokko toteavat, että vahvan nousukauden aikaan vuonna 1986 valmistuneessa hotelli Ilveksessä näkyy ajalle tyypillinen loistokkuus.

Näkki perehtyi rakennuksen historiaan laatiessaan siitä rakennushistoriaselvityksen.

– Rakennushanketta varten oli vuonna 1982 perustettu työryhmä, johon myös hotellin arkkitehti Mauno Kitunen kuului. Ryhmä teki hanketta valmistellessaan viikon matkan Yhdysvaltoihin tutustuen hotellimaailman huippukohteisiin. Sieltä palattua hotellista päätettiin tehdä Suomen paras ja silmiinpistävän näkyvä.

Noin 69 metrin korkuinen Ilves oli valmistuessaan Suomen korkein hotelli, ja sen hissit olivat nopeimmat asuinrakennushissit.

Kylpyhuoneissa on laadukkaat kalusteet ja pinnat.

Huoneisiin uutta talotekniikkaa ja ilmettä

Ilveksen 336 hotellihuonetta sijaitsee kerroksissa 3–18, ja vip-kabinetti on 19. kerroksessa. Hotellihuoneiden lattiamateriaalit uusittiin ja pinnat maalattiin. Kylpyhuoneissa uudistettiin kaikki: pinnat ja laatoitus sekä talotekniikka ja vesikalusteet.

Hotellinjohtaja Marco Sylvelin kuvailee huoneiden sisustusta skandinaavisen tyylikkääksi ja kodikkaaksi. Kalustuksessa on hyödynnetty myös vanhoja laadukkaita kalusteita, jotka on entisöity.

Huoneiden yli 800 ikkunaa vaihdettiin nykyaikaisiin alumiini-ikkunoihin, jotka ovat alkuperäisen mallin mukaiset. Uudet ikkunat lisäävät kiinteistön energiatehokkuutta huomattavasti.

Talotekniikka- ja sähkösuunnittelusta vastasi AX Suunnittelu, joka on nykyisin osa A-Insinöörit -konsernia. LVI-suunnittelija Tero Niittylahti kertoo, että hotellikerroksissa ja -huoneissa uusittiin tekniikka lähes kauttaaltaan ilmanvaihdon runkokanavia ja lämmitysputkia lukuun ottamatta. Suunnittelussa oli hyvänä apuna tietomallinnus.

Presidentin sviitti on 18. kerroksessa. Sviitti jakautuu makuuhuoneeseen, ruokailu- ja oleskelutilaan ja kylpyhuoneeseen.

Hotelli luopui vuonna 2006 huoneistokohtaisesta jäähdytyksestä, kun sille rakennettiin jäähdytysjärjestelmä, joka käyttää Tammerkosken vettä kylmän lähteenä. Koski­kylmää jaettiin puhallinkonvektoreilla. Nyt vanhat puhallinkonvektorit uusittiin hiljaisempiin malleihin, jotka varustettiin lämmitysmahdollisuudella, joten asiakas voi säätää huoneen lämpötilaa mieleisekseen ympäri vuoden. Lisäksi lämmityspatterit uusittiin.

Ilmanvaihtokanavat puhdistettiin sekä tiivistettiin tarvittavilta osin. Hotellikerrosten ilmanvaihdon konehuone on 19. kerroksessa ja muiden tilojen konehuone toisessa kerroksessa.

Peruskorjauksen tahtituotanto sopi Niitty­lahden mukaan hyvin kohteeseen myös suunnittelun kannalta. Ensimmäisten kerrosten purkutöiden edetessä suunnitelmia voitiin tarkistaa ja tarvittavin osin muuttaa.

Sähkösuunnittelun projektipäällikkö Teemu Simoselle Ilves on tuttu kohde. Vuosien varrella suunnittelupöydällä on ollut isompia ja pienempiä uudistuksia. Nyt työn alla olivat huonekerrosten, kokoustilojen, ravintoloiden ja aulan sähköt.

Upea Ballroom kattokruunuineen on palautettu alkuperäiseen loistoonsa. Ballroom on mahdollista jakaa osiin siirtoseinillä.

– Huoneissa tehtiin isot muutostyöt, eli asennettiin uusi valaistus, pistorasiat ja yleiskaapelointi sekä kylpyhuoneiden lattialämmitys. Valaistuksenohjausjärjestelmän ansiosta asiakkaan tullessa huoneeseen syttyvät valot automaattisesti, eikä avainkorttia enää tarvita valaistuksen ohjauksessa, Simonen kertoo.

Rakennuksen nousukeskuksia uusittiin tarvittavilta osin. Kaapelireittejä lisättiin tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen.

Aulan, ravintoloiden ja kokoustilojen valaistusta on nyt mahdollista säätää tarpeenmukaiseksi, mitä oli käyttäjien taholta toivottu.

Turvallisuutta lisäävät nykyaikaiset palo­ilmoitin- ja äänentoistojärjestelmät, rakennuksessa on myös palomieshissi.

Aulassa on rauhallisia seurustelualueita sohvaryhmineen.

Messinkiä, marmoria ja peilipintaa

Perusparannuksen suurimmat tilamuutokset tehtiin ensimmäisen kerroksen pääaulaan, ravintolatiloihin ja Ballroomiin. Hotellin vastaanoton ja Ballroomin sisustussuunnittelusta vastasi Rune & Berg Design johtavana suunnittelijana sisustusarkkitehti (SIO) Riina Ruska.

– Rakennus on upea oman aikakautensa tuote, jonka säihkettä oli peitetty vuosien mittaan tehdyissä muutostöissä. Nämä kerrostumat purkamalla saatiin esille alkuperäistä glamouria, Ruska kertoo.

Suunnittelijan kolme teemaa oli tarjota asiakkaille vahva hotellikokemus legendaarisessa hotellissa, luoda työntekijöille toiminnallisesti hyvät tilat sekä kunnioittaa vanhaa arkkitehtuuria. Avainsanoina olivat muun muassa arjen luksus ja selkeys.

– Ilves on myös konferenssikeskus, jossa voi olla useita satoja osallistujia. Tilajärjestelyissä piti huomioida ison ihmismäärän oleskelu ja liikkuminen aulassa niin, että se olisi mahdollisimman sujuvaa.

– Sokkeloiset tilaratkaisut tehtiin avarimmiksi sekä luotiin yhtenäisempää työskentely- ja oleskelutilaa. Vastaanottotiskinä palvellut marmoripöytä purettiin. Modernit, niin kutsutut satelliittitiskit sijoitettiin lähemmäs sisäänkäyntiä vastaanottamaan vieras heti sisään astuttaessa, Ruska kertoo.

Amarillo-ravintola tunnetaan lasikatostaan. Amarillon uusi konsepti on raikas, tuore, värikäs ja nuorekas. Ravintolasta pääsee kattoterassille, josta on upeat näkymät yli Tampereen.

Vanhan vastaanottotiskin takana olleen toimistotilan paikalle rakennettiin aula­ravintola, jonka komea messinkinen baari­tiski sopii ympäristöönsä. 

Aulan sälekattoa ei voitu entisöidä, mutta tilalle vaihdettiin samanlainen. Uusi säle­katto ohjaa kohti vastaanottotiskiä. Säleiden välissä olevat led-nauhat antavat raikkaan ja modernin valaistuksen ja toimivat tehokkaana työvalona.

Aulan katseenvangitsijoina ovat alkuperäiset messinkipilarit, jotka kuorittiin valkoisten peltien takaa jälleen esille. Alkuperäistä marmoriseinää säilytettiin mahdollisuuksien mukaan. Yhdelle seinälle asennettiin vihreä sammalseinä, jossa on kolmea lintua muistuttava hotellin logo.

Marmorilattia kunnostettiin ja osassa aulatilaa ollut tekstiilimatto vaihdettiin mosaiikki­parkettiin. Tämä luo kodikkuutta marmorin, messingin ja peilikaton rinnalle.

Ballroom sai vanhat ovensa takaisin

Arkkitehti Kalevi Näkki iloitsee, että vuosien varrella kolmeen tilaan jaetussa Ballroomissa oli remonteista huolimatta säilytetty vanhaa, joten se oli mahdollista palauttaa lähelle alku­peräistä asuaan.

Ballroom palautettiin yhdeksi kokonaisuudeksi, ja sen varastossa olleet metallipariovet tuotiin entiselle paikalleen. Ball­roomiin mahtuu 450 henkilöä. Tila on edelleen mahdollista jakaa myös osiin siirtoseinin.

Hotelli Ilveksen ravintolatilat ovat uudistuneet.

Sisäänkäynnin luona oleva seinäveistos otettiin esille valkoisten peltikuorten takaa. Samoin Ballroomin katon hienot kristalli­laivat palautettiin entiselleen.

– Yksi kristallivalaisin oli jossain remontissa peitetty Tampere-aiheisin kuvin. Onneksi sen lasisulkia ei ollut hävitetty, vaan ne löytyivät varastoituna hotellin kellarista ja voitiin siten laittaa takaisin paikalleen, Näkki kertoo.

Ravintoloille uudet konseptit

Ilveksen ravintoloista Rosso ja Amarillo saivat täysin uuden ilmeen. Näiden suunnittelusta vastasi sisustussuunnittelutoimisto Visionary Design Partners Helsinki Oy. 

– Suunnittelimme täysin uudistuneiden Rosson ja Amarillon konseptit, aamiais­huoneen sekä Ukko-Nooan päälle rakennetun kattoterassin, sisustussuunnittelija Jaana Ekman kertoo.

Ekmanin mukaan Amarillon konsepti on raikas, tuore, värikäs ja nuorekas. Ravintolasta pääsee kattoterassille, josta on upeat näkymät yli Tampereen. Amarillon ja Rosson väliin sijoitettiin aamiaishuone. 

– Suunnittelu eteni projekti projektilta hyvin aikataulussa ja hyvin ammattimaisesti. Mukana oli tavanomaisesta poiketen iso joukko suunnittelijoita, koska koko hotelli suunniteltiin kerralla. Vaikka niin kutsuttuja liikkuvia osia oli paljon, sujui yhteistyö hienosti, Ekman toteaa.

Kokoushuoneet on sisustettu skandinaaviseen tyyliin. Viidennen kerroksen tilat on nimetty Tampereella vaikuttaneiden kirjailijoiden ja taiteilijoiden mukaan.

Rakennuksen matalassa osassa sijaitsevien Amarillo- ja Ukko Nooa -ravintoloiden katolla olevalle 160-paikkaiselle terassille pääsee sekä sisä- että ulkokautta. Hatanpään valtatien puolella oleva sisäänkäynti avattiin jälleen sen oltua suljettuna kymmenisen vuotta. 

Ilveksen legendaarinen yökerho sijaitsee rakennuksen alakerrassa, samoin sauna- ja uima-allasosasto. Näihin tiloihin ei nyt toteutetussa perusparannuksessa juuri koskettu, sillä ne ja ensimmäisessä kerroksessa olevat keittiötilat on uusittu kymmenkunta vuotta sitten. 

Hanke jatkuu keväällä hotellin piha-alueen viimeistelytöillä. Hotellin edustan kohdalla pihakansi eli pysäköintihallin katto veden­eristetään ja ajoväylät uudistetaan. Myös pihan valaistus uusitaan kauttaaltaan.

Pihajärjestelyjen myötä hotellin pääsisäänkäynnille saatiin kaivattua lisätilaa. Pihan alla on noin 130 auton paikoitustilat kahdessa kerroksessa.

Teksti: Irene Murtomäki | Kuvat: Rami Marjamäki

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.