Helsinki Research Forum: Pääkaupunkiseudulla puoli miljoonaa neliötä tyhjää toimistotilaa

Helsinki Research Forumin mukaan syyskuun 2022 lopussa pääkaupunkiseudulla oli tyhjää toimistotilaa 517 000 neliömetriä. Vajaakäyttöaste nousi edelliseen kvartaalin loppuun verrattuna prosenttiyksikön. 

Lue lisää tulevaisuuden parhaista toimistotiloista. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Helsinki Research Forum on julkaissut arvionsa pääkaupunkiseudun keskeisten toimistoalueiden vajaakäyttöasteista. Alueilla oli syyskuun 2022 lopulla noin 517 000 neliömetriä tyhjillään, eli yli 42 000 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa. Keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,3 prosenttia, jossa lähes prosenttiyksikön verran nousua edellisen kvartaalin loppuun verrattuna. Tilakanta kvartaalin lopussa oli noin 4,2 miljoonaa neliömetriä.

Vallilassa on vapautunut käytöstä useita suuria tiloja, joten Vallilan vajaakäyttöaste oli 17,7 %, jossa on nousua 5,6 prosenttiyksikköä. Ruoholahdessa nettokäyttöönotto oli noin 3 000 neliömetriä ja vajaakäyttöaste laski lähes prosenttiyksikön. Muita merkittäviä vajaakäyttöasteen laskuja nähtiin Kalasatamassa ja Sörnäisissä.

Tarkastelun piirissä oleva tilakanta kasvoi yli 17 000 neliömetriä yhteensä kolmen peruskorjaushankkeen valmistumisen myötä. Kaksi kohteista sijaitsee Helsingin keskustan alueella ja yksi Vallilassa.

Helsinki Research Forum on kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumi. Yhteistyössä ovat mukana CBRE, JLL, Cushman & Wakefield, Colliers, Reagle ja KTI Kiinteistötieto. Rakli toimii Research Forumin kumppanina.