GBP:n toimitusjohtaja Keijo Leppävuori

Green Building Partnersilla on WELL-toimisto

Kuvat: Tuomas Uusheimo

“Rakennukset kuormittavat tänä päivänä ympäristöä aiempaa vähemmän. Kestävän kehityksen ajattelu, lainsäädäntö ja vapaaehtoiset ympäristösertifioinnit ovat edistäneet tätä muutosta. Kiinteistöjen käyttäjät, me ihmiset, olemme kuitenkin jääneet hieman lapsipuolen asemaan. Tämä näkyy myös tämänhetkisessä mediakeskustelussa sisäilmaongelmista. Me Green Building Partnersilla haluamme tarjota työntekijöillemme parhaan mahdollisen työympäristön, minkä takia haimme WELL-sertifiointia toimistollemme”, sanoo GBP:n toimitusjohtaja Keijo Leppävuori.

GBP:n toimitusjohtaja Keijo Leppävuori

International Well Building Instituten hallinnoima WELL-standardi on USA:ssa vuonna 2014 kehitetty kiinteistöalan luokitus, joka perustuu alan johtavaan tutkimukseen. Sen tavoitteena on tuottaa tiloja, jotka tutkitusti edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. WELL-standardi ei korvaa tuttuja ympäristöluokituksia, kuten LEED tai BREEAM, vaan lisää inhimillisen näkökulman. Luokitus perustuu seitsemään kategoriaan: ilma, vesi, valo, mieli, ravitsemus, kunto ja viihtyisyys.

GBP:n johtava asiantuntija Konsta Tuokko

Standardin idea on tuoda sisätiloihin elementtejä, joista kaikki pääsevät hyötymään.

“WELL-standardin vahvuus on sen holistisuus. Kyse ei ole vain siitä, että työtyytyväisyyttä parannetaan tuomalla toimistoon yksittäinen biljardipöytä, jota käyttää vain muutama. Standardin seitsemän kategoriaa auttoivat meitä suunnittelemaan toimiston ja laatimaan toimintamallit, jotka kattavasti edistävät meidän työntekijöidemme tehokkuutta ja hyvinvointia”, sanoo GBP:n johtava asiantuntija Konsta Tuokko.

Isoimmat muutokset Green Building Partnersin Pitäjänmäen-toimistolla tehtiin liittyen sisäilmaan, luontoon ja valoon. Sisäilmaa parannettiin monin eri tavoin mm. ilmanvaihtoa parantamalla, vähäpäästöisiä ja käytettyjä huonekaluja valitsemalla, siivouskemikaaleja vähentämällä ja Naava-älyviherseinillä. Lisäksi valon määrää ja muokattavuutta lisättiin toimistolla. Työntekijöiden liikkumista ja aktivoitumista työpäivän aikana helpotettiin.

“Saavutimme nyt WELL-standardin Silver-tason sertifioinnin ja tavoitteena on parantaa Gold-tasoon kolmen vuoden päästä sertifioinnin uusimisen yhteydessä. Siitäkin huolimatta, että jo nyt työntekijöiden tyytyväisyys tiloihin parani 100 prosenttiin”, Tuokko jatkaa.