FF-FLOOR -lattiaratkaisu käyttää 3D-rakenteensa ansiosta lähes kolmanneksen vähemmän betonia kuin perinteiset ratkaisut. Tuotanto alkaa kevään aikana Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa.

FinnFoam kehitti rakentamisen hiilijalanjälkeä pienentävän alapohjaratkaisun

Salolainen perheyhtiö Finnfoam Oy on kehittänyt alapohjaan uudentyyppisen FF-FLOOR-eristeratkaisun. Muottiteknologialla valmistetussa ratkaisussa eristelevyihin on tehty ristikkomaiset urat. Lukkopontattujen eristelevyjen päälle valettu betoni täyttää urat ja muodostaa samalla itselleen alapohjaan ristikkomaisen kolmiulotteisen tukirakenteen.

FF-FLOOR -lattiaratkaisu käyttää 3D-rakenteensa ansiosta lähes kolmanneksen vähemmän betonia kuin perinteiset ratkaisut. Tuotanto alkaa kevään aikana Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa.

Lattian 3D-muotoilu osoittautui myös tasavalettua ratkaisua huomattavasti lujemmaksi.

”Tavoitteenamme oli, että ratkaisu olisi lujuudeltaan samaa luokkaa kuin perinteiset ratkaisut. Mittauksissa havaitsimme, että 3D-muotoilulla rakenteen lujuus oli 20 prosenttia parempi kuin perinteisessä ratkaisussa ilman, että tarvittiin esimerkiksi lisää terästä lujuuden parantamiseksi. Saimme siis 30 prosentin betonivähennyksellä viidenneksen lujemman ratkaisun”, Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen sanoo.

VTT on todentanut Finnfoamin FF-FLOORin lujuusmittaukset.

Kun betonia on korvattu kevyellä eristeellä ja kokonaisratkaisu on selvästi kevyempi, joten FinnFoamin mukaan myös hiilijalanjälki pienenee. Lisäksi lämmöneristys on parempi, koska eristettä on enemmän.

”Betoni on noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kevyt lämmöneriste, kun mittayksikkönä ovat kuutiot eikä kilot. Kun betonia korvataan puolta halvemmalla materiaalilla, siitä syntyy selvää säästöä”, toteaa Nieminen. Vähempi betonimäärä myös lyhentää betonin kuivumisaikoja.

Toimitukseen kuuluu mittatilauksena tehtävä raudoitusverkko, joka asennetaan eristeessä oleviin uriin.

Nieminen korostaa, että hiilijalanjäljiltään eri vaihtoehtojen vertailussa täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari.

”Me Finnfoamilla tuemme hiilijalanjäljen pienentämistä sekä uusilla rakennusvaiheen ratkaisuilla että hyvällä lämmöneristyksellä, joka on merkittävin käytönaikaisten päästöjen pienentäjä. Rakennusten päästöistä kuitenkin 70 – 85 prosenttia syntyy käytön aikana”, Nieminen sanoo.

FF-FLOORin tuotanto käynnistetään kevään aikana Finnfoamin Salon-tehtaan lisäksi Ruotsissa ja Liettuassa.