Tikkurilalla uusi palosuojamaalauksen yhdistelmä puupinnoille

Puurakentamisen lisääntyessä puupintojen palosuojaus on entistä tärkeämpää. Tikkurila tuo ensimmäisenä Suomessa markkinoille puujulkisivujen teolliseen maalaukseen tarkoitetun kahteen kertaan pintamaalatun palosuojamaalausyhdistelmän. Yhdistelmällä on korkein mahdollinen palosuojaluokitus B-s1, d0 ja se antaa pitkäaikaista suojaa rakennusten ulkoverhoukselle säävaihteluita vastaan.

Uusi kerros- tai rivitalo on yhä useammin tehty puusta. Eniten puuta käytetään pientaloissa, joiden rakentamisessa puun osuus on noin 90 prosenttia. Julkisessa rakentamisessa kuten koulu- ja päiväkotirakennuksissa puun osuus on noin 15–20 prosenttia.

Tikkurilan uusi palosuojamaalausyhdistelmä parantaa teollisesti maalattujen puurakennusten turvallisuutta. Se mahdollistaa pintamaalauksen kahteen kertaan ja täyttää edelleen korkeimman mahdollisen palosuojaluokituksen sekä antaa pitkäaikaista suojaa rakennusten ulkoverhoukselle säävaihteluita vastaan.

Maalausyhdistelmä koostuu Tikkurilan Fontefire WF -palosuojamaalista sekä uusista vesiohenteisista ja sävytettävistä Ultra Pro WF-M -välimaalista ja Ultra Pro WF 10 -pintamaalista. Maalausyhdistelmä suojaa ulkoverhousta paloa vastaan ja sen lisäksi väli- ja pintamaali antavat pitkäaikaisen suojan säärasitusta vastaan.

Palosuojamaalin teho perustuu kemialliseen reaktioon: kun maali altistuu tulelle, se paisuu ja muodostaa eristävän kerroksen, joka hidastaa liekkien etenemistä.

”Tavanomaiset ulkomaalit ja yleensäkin puhtaat akrylaattimaalit levittävät paloa. Meillä Tikkurilassa teolliseen maalaukseen kehitetty uusi  palosuojamaalausyhdistelmä lisää turvallisuutta kahdella eri tavalla. Ensinnäkin yhdistelmä hidastaa palon leviämistä ja lisäksi se vähentää savun muodostumista. Uutta on, että se mahdollistaa pintamaalauksen myös kahteen kertaan ja korkein mahdollinen palosuojaluokitus B-s1, d0 säilyy”, sanoo Arto Nummela, Tikkurilan puuteollisuudesta vastaava Group Portfolio Development Manager.

Palosuojatuotteita käyttämällä voidaan lisätä puun käyttöä ekologisena rakennusaineena kohteissa, joissa vaaditaan puun korkeinta paloluokitusta. Uudella yhdistelmällä voidaan maalata valmiiksi myös elementtirakenteita.

Tikkurilan Fontefire -palosuojatuotteet ovat vesiohenteisia eikä niissä ole vaarallisia ainesosia. Lisäksi palosuojamaalausyhdistelmä sisältää fungisideja, jotka suojelevat maalipintaa homeelta, leväkasvulta ja muilta mikrobeilta. Teollinen pintakäsittely takaa tasaisen laadun ja vesiohenteisuuden ansiosta päästöjä syntyy vähemmän.