Astetta alemmas: Termostaatin pyöräytys ei riitä

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI TU toteaa, että jokaisen asteen alentaminen lämmityksessä pienentää energialaskua keskimäärin 5 %. Lämpötilan alentamiseen ei kuitenkaan riitä patterin termostaatin pyöräytys pienemmälle, vaan verkostoon menevän veden lämpötilaa pitää alentaa. 

LVI-TU:n mukaan lämpötilan laskemiseksi riittää patterin tai huoneen termostaattia pienemmälle asennolle mutta vain yhden patterin tai huonetilan osalta. Termostaatti on ylilämmön leikkuri, joka katkaisee lämmityksen, kun huoneen lämpötila jostakin syystä nousee korkeammaksi kuin halutaan. 

–Patteritermostaatti ei säädä eikä laske verkostosta tulevan veden lämpötilaa. Muutoksen jälkeen muut huoneet ovat edelleen liian lämpimiä ja siinä äsken viilennetyssäkin huoneessa voi seuraava tulija taas nostaa lämpötilaa pienellä käden liikkeellä, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Kun rakennuksessa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä, lämmityksen tehoa ja samalla sen kuluttamaa energiamäärää voidaan säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Se tehdään järjestelmän yhteyteen asennetun automaattisen säätöjärjestelmän avulla. LVI-TU:n mukaan käytännössä kaikissa Suomessa rakennetuissa vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on tällainen.

– Säätimen asetusarvoja muuttamalla voidaan laskea koko rakennuksen lämpötilatasoa. Säädin huomioi myös ulkolämpötilan ja pitää sisälämpötilan vakiona ulkolämpötilan muutoksista huolimatta. Teknisesti asia ei ole vaikea, mutta vaatii hyvää ymmärrystä muutosten vaikutuksista rakennuksen olosuhteisiin. Siksi on tärkeää, että muutokset suunnittelevat ja toteuttavat alan ammattilaiset, Mäkinen toteaa.

LVI-TU:n mukaan verkoston veden lämpötilan alentaminen on toimiva ratkaisu, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun säätöjärjestelmä on viritetty ja verkoston vesivirrat oikein tasapainotettu. 

– Joskus pelkästään ammattilaisen suorittaman järjestelmän toiminnan tarkistamisella ja palauttamalla se tarkoituksenmukaiseen tilaan, voidaan saada merkittäviä säästöjä. Asiasta on päätettävä yhdessä ja kaikkien asukkaiden on hyväksyttävä se tai ainakin sopeuduttava muutokseen. Taloyhtiön hallituksen jäsenet eivät yksinään voi tehdä muutosta, vaikka intoa nyt olisi, Juha-Ville Mäkinen sanoo. 

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö.