Kuva: Hemsö

Lappeenrannalla on uusi keskuspaloasema

Uusi 11 miljoonan euron arvoinen paloasema toteutettiin vuokrahankkeena. Paloaseman omistaa yhteiskuntakiinteistösijoittaja Hemsö, ja Lappeenrannan kaupunki on tiloissa vuokralla.

Kuva: Hemsö

Hemsön rakennuttama Etelä-Karjalan uusi keskuspaloasema on valmistunut Lappeenrannan Kaukaalle. Paloasema luovutettiin käyttäjälleen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle 2. joulukuuta.

Uusi paloasema korvaa vanhan Armilankadun keskuspaloaseman, joka ei vastannut pelastuslaitoksen nykyisiä tarpeita. Uutta asemaa varustellaan ja kalustetaan joulukuun aikana. Pelastuslaitoksen työntekijät ja toiminnot muuttavat tiloihin vaiheittain niin, että paloasema on kokonaan toiminnassa alkuvuodesta 2023. Uudella asemalla työskentelee noin 65 henkilöä.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt asemasta 20 vuoden vuokrasopimuksen. Vuoden alussa vuokralaiseksi tulee Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Uudisrakennushankkeessa kiinnitettiin huomiota energiatehokkuuteen ja tilojen terveellisyyteen. Puuverhoiltu ja osittain CLT-elementeistä rakennettu rakennus on liitetty kaukolämpöön. Katolle on asennettu aurinkosähköjärjestelmä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Tuomas Pylkkänen iloitsee siitä, että keskuspaloaseman toiminnot saadaan saman katon alle pitkän odotuksen jälkeen.

– Toimintamme on ollut parin vuoden ajan hajautettuna neljään eri paikkaan sisäilmaongelman vuoksi. Toiveemme on päästä ennen kaikkea puhtaisiin ja terveellisiin tiloihin, Pylkkänen sanoo.

Tontille jätettiin luonnonvarainen osa, jonne tontilla kasvaneet rauhoitetut jalavat siirrettiin rakennuksen alta. Osa tontista katettiin luonnonmukaisella kuntalla.

Paloasemarakennuksen ja erillisen huoltorakennuksen kokonaisala on yhteensä noin 4000 neliömetriä. Hemsön kokonaisinvestointi oli noin 11 miljoonaa euroa. Paloaseman urakoi Skanska Talonrakennus Oy.