Talotekniikkakonserni Nimlas antaa yrityksilleen vapautta ja toivoo kasvuhalukkuutta
Vuonna 2021 aloitti toimintansa ruotsalainen Nimlas TopCo Ab, jonka tarkoituksena on nousta talotekniikan urakoinnin ja huollon johtavien toimijoiden joukkoon Pohjoismaissa. Kokonaisuuden muodostaminen aloitettiin ostamalla ruotsalainen Sandbäckens-konserni ja suomalainen Quattro Mikenti Group eli QMG.
Nimlasin osake-enemmistö on KLAR Partnersilla, joka on Lontoossa pääkonttoriaan pitävä sijoitusyhtiö. Se sijoittaa yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiin palveluihin Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa. Myös Nimlasiin ostettujen konsernien johdolla ja noin 210:llä henkilöstöön kuuluvalla on osakkuudet yhtiössä.
Sandbäckensin liikevaihto on noin 144 miljoonaa euroa, ja sillä on nelisenkymmentä toimipistettä ja 900 työntekijää. QMG:llä on 30 yritystä, 1100 työntekijää ja 200 miljoonan euron liikevaihto.
Nimlasin ja Sandbäckensin toimitusjohtaja Mikael Matts vieraili Suomessa maaliskuun loppupuolella tapaamassa QMG:n johtoryhmää ja kirkastamassa Nimlasin strategiaa.
– Sandbäckensin ja QMG:n arvot, yrityskulttuuri ja liiketoimintamalli ovat samanlaisia. Konserneissa ei ole holding-malli vaan jotain enemmän, Matts sanoo.
– Kun konserniin ostetaan menestyviä yrityksiä, joilla on asiantuntevat omistajat ja hyvä asiakaskunta, sitä ei ole syytä muuttaa. Draiveri Nimlasin toiminnalle on saada konsernissa mukana olevat yritykset haluamaan kasvua ja tekemään investointeja, mutta kasvua ei vaatimalla vaadita.
Matts toteaa, että Nimlasin kaltainen uusi konserni tarvitsee yhteistä hallintoa jonkin verran, mutta sillä ei haluta sekoittaa paikallisten yritysten toimintaa.
– Olen tästä iloinen. Hallintoa ei keskitetä, ja organisaatio on matala. Tämä on ihmisten liiketoimintaa. Kun ihmiset ovat tyytyväisiä, asiakkaammekin ovat tyytyväisiä. Se on meille tärkeää, QMG:n toimitusjohtaja Kimmo Liukkonen sanoo.
Mattsin mukaan Nimlasin hallinnon prioriteetteja ovat nyt yritysostot ja johtajuus. Tekeillä on myös konsernitason kestävyysohjelma. Liukkosen mukaan kestävän toiminnan vaatimuksesta ei tule minkäänlaista ongelmaa QMG:n yrityksille.
– Kestävyys on yrityksiemme ytimessä. Talotekniikka vie asiakkaitamme kohti kestävyyttä, Liukkonen toteaa.
Vaikka Sandbäckens ja QMG ovat samanoloisia, on niillä erojakin. Suurin ero Mattsin ja Liukkosen mukaan on geograafinen: QMG toimii jo nyt lähes koko Suomen alueella, pohjoisimpina Paikallis-Sähkön ja Capconin toimipisteet Rovaniemellä. Sandbäckens toimii Tukholman ympäristössä ja siitä etelään.
Eroja on myös tavoitellun kasvun keinoissa. Sandbäckensiin halutaan hankkia laajempaa maantieteellistä kattavuutta sekä lisää ilmanvaihto- ja sähköosaamista. QMG:llä ensisijainen kasvutavoite liittyy konsernissa jo olevien paikkakuntien palveluvalikoiman täydentämiseen sekä erikoisosaamisen lisäämiseen.
Nimlas tähyilee Norjan ja Tanskan suuntaan. Mikael Mattsin mukaan Norjaan laajentuminen on jo yrityksiin tutustumisen vaiheessa, mutta Tanskaan menoa ei ole vielä päätetty.
Matts ja Liukkonen näkevät jatkon hyvin lupaavana. Tilausten taso on hyvä sekä Sandbäckensissä että QMG:ssä. Ukrainan sodan pitkittyminen, energian ja metallien hintojen nousu sekä mahdollinen korkojen nousu tuovat epävarmuutta, mutta Nimlasissa on muun muassa vahvistettu toimitusketjua ja tehty materiaaliostoja etukäteen.
– Meillä on kaikki mahdollisuudet kasvuun, ja rahoitus järjestyy tarvittaessa. Tämä on matka, josta syntyy jotain hienoa, Mikael Matts toteaa.
Teksti: Jaana Ahti-Virtanen