Kuva: Verstas Arkkitehdit

Lujatalo rakentaa Roihupellon ammatti- ja aikuisopiston kampuksen

Helsingin kaupunki on valinnut Lujatalo Oy:n Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen palvelutuottajaksi. Elinkaarimallilla toteutettava, laajuudeltaan noin 44 000 bruttoneliömetrin jättikampus on Lujatalon historian suurin hanke. 

Kuva: Verstas Arkkitehdit

Uusi ammatti- ja aikuisopisto rakennetaan Itä-Helsingin Roihupeltoon. Uusi oppilaitos tulee korvaamaan ja kokoamaan yhteen saman katon alle tällä hetkellä eri puolilla Helsinkiä sijaitsevia oppilaitoksia.

Hanke toteutetaan elinkaariurakkamuodolla, jolloin Lujatalo vastaa oppilaitoksen suunnittelun, rakentamisen ja 20 vuoden ylläpitopalveluiden toteuttamisesta sekä kohteen luovutuskuntovaatimusten täyttymisestä.

– Elinkaarivastuu soveltuu meille oikein hyvin, koska laadukas rakentaminen ja lopputuote ovat meille Lujatalolla arvokas asia, Lujatalon projektipäällikkö Ari Pyötsiä sanoo. Pyötsiän mukaan rakennuksessa on laitejärjestelmiä, jotka vaativat erityisosaamista. 

– Koulujen rakentaminen itsessään on tuttua ja pystymme hyödyntämään kokemustamme ja osaamistamme aiemmista kouluhankkeista, Pyötsiä toteaa.

– Kampus rakennetaan resurssiviisaasti. Sen hiilijalanjälki tulee olemaan vähintään 10 % pienempi kuin vertailulaskelman. Rakennuksen E-luku on 64 kWh/m2. Kohteeseen tulee muun muassa Suomen kolmanneksi suurin maalämpövoimala, kertoo Helsingin kaupungin projektinjohtaja Arja Törmä.

Uuden kampuksen tilat on suunniteltu noin 3000 läsnä olevalle opiskelijalle. Opiskelijoita on kaikkiaan noin 4500, joista noin kolmannes on jatkuvasti oppimassa työelämässä tai muuten oppilaitoksen ulkopuolella.

– Hankkeen voitto on otettu meillä ilolla vastaan. Olemme jo tarjousvaiheessa organisoituneet hyvin ja valmistautuneet huolellisesti hankkeen käynnistämiseen, mikä on erityisen tärkeää tämän mittaluokan kohteessa. Hanke tulee entisestään vahvistamaan Lujatalon elinkaarirakentamisen osaamista, sanoo Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka. 

Hankkeen suunnittelijoita ovat Verstas Arkkitehdit Oy, A-Insinöörit Oy sekä Granlund Oy. Rakentaminen alkaa purkutöillä kesällä 2022, ja tilat valmistuvat joulukuussa 2025 siten, että tilat otetaan käyttöön tammikuussa vuonna 2026.