Yksi valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneista on Tana Oy, joka valmistuttaa ympäristöhuollon koneita ja laitteita. Kuva: tana.fi

Yrittäjäpalkintoja kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille

Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia ovat jakaneet Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon E. Hartikainen Oy:lle, Heikkinen Yhtiöt Oy:lle ja Tana Oy:lle. Vuoden Nuori Yrittäjä on Järki-Saneeraus Oy:n Eerik Säkkinen. Nuorten yrittäjien kisassa palkittiin myös Vertian Topi Jokinen ja Heikki Jussila.

Yksi valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneista on Tana Oy, joka valmistuttaa ympäristöhuollon koneita ja laitteita. Kuva: tana.fi

Palkituista vuonna 1965 perustettu E. Hartikainen on joensuulainen maanrakennusurakointia ja autokauppaa harjoittava yritys.  Yrityksen liikevaihto on yli 200 miljoonaa euroa.

– Kaiken a ja o on jatkuvuus. Ensin luodaan hyvät suhteet asiakkaisiin, että tiedämme, mitä he oikeasti haluavat. Sen jälkeen voimme yhdessä kehittää toimintaa, joka tuo kasvua, sanoo
toimitusjohtaja Arto Hartikainen.

Joensuulainen Heikkinen Yhtiöt on lattiapäällysteiden ja -rakenteiden urakointiliike. Heikkinen Yhtiöt on vajaassa 40 vuodessa kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 300 henkeä työllistäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi.

– Minulla ei ollut minkäänlaista aikomusta alkaa työllistää muita. Niin vain tapahtui. Olen joutunut kasvamaan yrityksen mukana ja turha viisastelu on jäänyt pois. Tämä on pitkälti ihmisten kanssa
tekemistä, mikä vaatii kommunikointia ja läsnäoloa. Muuten olen se sama Jarmo kuin olin vuonna 1985, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen arvioi.

Heikkinen Yhtiöt on kasvanut myös lukuisilla yritysostoilla, joista LTU Groupin maalausliiketoiminnan hankinta on uusin. 

Ympäristöhuollon laitteiden ja koneiden valmistukseen erikoistunut jyväskyläläinen Tana Oy ei itse valmista mitään, vaan teettää laitteet ja koneet sopimuskumppanilla. Jälleenmyyjät vastaavat myynnistä yli 50 maahan. Liikevaihdosta yli 90 % tulee Suomen ulkopuolelta.

– Olemme konepaja ilman konepajaa. Se voi kuulostaa vähän oudolta, mutta olemme enemmän verkostoyritys. Haluamme, että arvoketjussa hyötyvät kaikki aina komponenttivalmistajasta asiakkaaseen asti. Meillä on sitä varten helkkarin hyvä tiimi, Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas sanoo.

Tana on perustettu vuonna 1971. Sen liikevaihto on noin 46 miljoonaa euroa, työntekijöitä on 40. 

Vuoden Nuori Yrittäjä 2021 on Eerik Säkkinen, Järki-Saneeraus Oy:n perustaja.  Vuonna 2013 Lopella aloittanut Järkisaneeraus tekee kattoremontteja ja myy kattotarvikepaketteja. Yrityksen liikevaihto on 12,7 miljoonaa euroa, ja sillä on 67 työntekijää. 

Nuorten yrittäjien kisassa palkittiin myös Topi Jokinen ja Heikki Jussila, joiden perustaman Vertia Oy:n valikoimassa ovat rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Helsinkiläinen Vertia Oy aloitti vuonna 2011. Sillä on 29 työntekijää ja 2,5 miljoonan euron liikevaihto.