Asumisen ympäristön ja lähiluonnon monimuotoisuuden merkitys korostuvat tiiviissä kaupunkiympäristössä. Ajan hengessä on toiveita yhdistää maanläheisen omakotiasumisen ja keskusta-asumisen parhaat puolet kestävällä tavalla.

Hartelan Grün in der Mitteä ehdotetaan Helsingin vähähiilisen viherkorttelin voittajaksi

Helsingin kaupunki luovuttaa vähähiilisen viherkorttelin laatukilpailulla kaksi tonttia Kalasataman Verkkosaaresta asuntorakentamiseen. Hartelan Grün in der Mitte toisi Verkkosaareen terassoituvan kaupunkikorttelin, jonka erityispiirre on monikerroksinen viherrakenne.

Asumisen ympäristön ja lähiluonnon monimuotoisuuden merkitys korostuvat tiiviissä kaupunkiympäristössä. Ajan hengessä on toiveita yhdistää maanläheisen omakotiasumisen ja keskusta-asumisen parhaat puolet kestävällä tavalla.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esittää Hartela Etelä-Suomi Oy:n Grün in der Mitteä Vähähiilisen viherkorttelin laatukilpailun voittajaksi. Veistoksellisen terassoituvan kaupunkikorttelin ytimenä on viherrakenteeltaan monikerroksinen kaupunkikeidas.

– Halusimme luoda kohteen, jossa ekologisuutta ei toteuteta arkkitehtuurin kustannuksella. Grün in der Mitte on ryhdikäs arvorakennus, joka poikkeaa Helsingin totutusta kaupunkikuvasta edukseen ja samalla se on jopa ympäristöystävällisempi kuin mitä alun perin edes tavoittelimme, toteaa hankekehitysjohtaja Johanna Palosaari tyytyväisenä.

Vähähiilisen viherkorttelin laatukilpailun juryn puheenjohtajan, arkkitehti Matti Kaijansinkon mukaan Grün in der Mitte nousi selkeäksi voittajaksi kaikilla osa-alueilla.

– Yksi Grün in der Mitten parhaista oivalluksista oli esimerkiksi robottipysäköinnin hyödyntäminen, mikä vapautti pysäköinniltä valtavan paljon tilaa viheralueille, Kaijansinkko sanoo.

Kaijansinkko uskoo, että monet kilpailussa esitetyistä ratkaisuista, kuten lämmön tuotanto hybridituotantojärjestelmällä, voivat siirtyä nopeastikin Helsingissä rakentamisen standardeihin.

Runkojärjestelmä tarjoaa joustavuutta erilaisille asuntoratkaisuille. Kiintokalusteratkaisut tukevat osaltaan materiaalitehokkuutta ja muuntojoustavuutta. Rakenteita kuten betoni- ja puupintoja voidaan jättää näkyviin.

Kalasataman Verkkosaaren pohjoisosassa sijaitsevalle tontille nousevan kohteen pääsuunnittelijana toimi Selina Anttinen arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä.

Resurssitehokas, mutta asuntorakentamisessa vähän käytetty pilarilaatta osoittautui kokonaisvaltaisesti kestävimmäksi vaihtoehdoksi runkojärjestelmälle. Pilarilaattarungossa betonin määrää ja laatua on optimoitu mahdollisimman pitkälle. Muissa rungon pystyosissa käytetään pääosin puuta.

– Korttelissa tavoitellaan teknisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti mahdollisimman pitkää elinkaarta. Runkojärjestelmän täytyy olla kestävä paitsi teknisesti myös käytettävyyden kannalta. Emme tiedä, minkälaisia tarpeita Grün in der Mitten käyttäjillä on vaikka sadan vuoden päästä. Pilarilaatta tarjoaa muuntojoustavan alustan, joka taipuu erilaisiin pohjaratkaisuihin, Anttinen kertoo.

Grün in der Mitten arkkitehtuuria Anttinen luonnehtii positiiviseksi ja tulevaisuuteen katsovaksi. Ilme syntyi tutkimalla avoimin mielin ratkaisuja, jotka mahdollistivat korttelin ympäristötavoitteet resurssitehokkuudesta, pitkästä elinkaaresta sekä monimuotoisesta viherrakenteesta. Anttisen mukaan kestävä kaupunkiarkkitehtuuri on samaan aikaan yksinkertaista ja rikasta.

Vihersuunnittelun on toteuttanut Varpu Mikola Nomaji maisema-arkkitehdit Oy:stä.

– Pihakeitaan vehreyden salaisuus on maanvaraisen pihan lisäksi korttelin puoliksi suljettu veden kierto. Katoille satavat vedet viipyvät ensin viherkatoilla ja ylimääräiset vedet johdetaan maanvaraiselle pihalle viipymään ja imeytymään, Mikola kertoo.

Projektin johtaja Emma Sallinen Hartela Etelä-Suomi Oy:stä ryhtyy viemään Grün in der Mitteä eteenpäin.

– Käynnistämme Grün in der Mitten suunnittelutyön välittömästi. Rakentamisvaihe alkaa alustavan aikataulun mukaisesti kesällä 2023 ja projekti valmistuu noin kolmessa vuodessa, Emma Sallinen kertoo.