Pohjoismaissa ja Baltiassa liiketilakauppojen euromääräinen volyymi on kasvanut, vaikka Manner-Euroopassa se on laskenut.

Newsec: Nyt kaupaksi käyvät asunnot sekä logistiikka- ja toimistokohteet

Kiinteistösijoitusmarkkinat lähtivät Suomessa vahvasti liikkeelle keväällä, ja vauhti on vain kiihtynyt kesän ja alkusyksyn aikana, kertoo Newsecin syksyn kiinteistömarkkinakatsaus. Aktiivisimmat kiinteistöluokat ovat asunnot, logistiikka ja hyvät toimistot. Toimistovuokrauksessa sopimuskaudet ovat lyhentyneet, toinen ajan ilmiö on alivuokraus.

Pohjoismaissa ja Baltiassa liiketilakauppojen euromääräinen volyymi on kasvanut, vaikka Manner-Euroopassa se on laskenut.

Vuoden toisen kvartaalin aikana kiinteistökauppoja tehtiin Newsecin mukaan kolmikertainen määrä edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Myös vuoden kolmas neljännes on käynnistynyt erittäin vahvasti ja odotamme kaupanteon volyymin pysyvän korkeana koko loppuvuoden. Syyskuun puoliväliin mennessä kiinteistökaupan volyymi oli 4,1 miljardia euroa, toteaa Newsec Advisory Finlandin toimitusjohtaja Mikko Tenhola.

Newsecin mukaan suurin kiinnostus kohdistuu tällä hetkellä asuntoihin, logistiikkakiinteistöihin sekä prime-toimistoihin. Useat Suomessa jo toimivat ulkomaiset sijoittajat ovat laajentaneet sijoitusstrategiaansa toimitiloista myös asuntoihin.

Vaikka toimistokiinteistöjen tulevaan tilantarpeeseen liittyy paljon avoimia kysymyksiä ja tyhjän tilan määrä kasvaa, on sijoittajilla edelleen halu sijoittaa toimistokohteisiin. Mikko Tenholan mukaan aktiivisimpia toimistosijoittajia Suomessa ovat olleet kansainväliset sijoittajat ja kotimaiset erikoissijoitusrahastot.

Newsec toteaa, että kun sijainti, vuokralaiset ja laatutaso ovat kohdillaan, löytyy kohteille edelleen kysyntää. Vastuullisuusnäkökulmat ja ympäristösertifikaatit ovat yhä tärkeämpiä sijoituskriteerejä niin sijoittajille kuin vuokralaisille. 

Vuokrasopimukset ovat lyhentyneet: se mikä ennen oli 10 –15 vuoden haarukassa, asettuu tällä hetkellä 5 – 7 vuoden välille. 

–Kiinteistöjohtamisen keskiössä eivät ole enää pelkästään tilat, vaan nimenomaan käyttäjät ja heidän muuttuvat tarpeensa. Hyvä vuokralaiskokemus ja reagointi vuokralaisen muuttuviin tarpeisiin on entistäkin tärkeämpää koko vuokrasuhteen ajan aivan eri tavalla kuin aiemmin, toteaa Newsec Property Asset Managementin toimitusjohtaja Miro Karttunen.

Newsecin mukaan monet tilojen käyttäjät hakevat useampia pienempiä sijainteja yhden pääkonttorisijainnin sijasta. Tämä murtaa perinteistä ankkurivuokralaisviitekehystä, mutta luo monelle kiinteistösijoittajalle mahdollisuuden hyödyntää omaa kiinteistökantaansa tarjoamalla monitoimipaikkaiselle tilankäyttäjälle oman hub-alustan, Newsec toteaa.

Kolmas kasvava tämän ajan ilmiö Newsecin mukaan on alivuokrausmarkkina. Osa isoista toimistovuokralaisista on päätynyt alivuokraamaan etätyön lisääntyessä tarpeettomia tilojaan eteenpäin.

Pohjoismaissa ja Baltiassa liiketilakauppojen euromääräinen volyymi on kasvanut, vaikka Manner-Euroopassa se on laskenut. Tätä selittää Newsecin mukaan se, että Manner-Euroopassa liikekiinteistöjen kaupan painopiste on koronapandemiasta kärsineissä high street -kohteissa, kun taas Pohjoismaissa ja Baltiassa kauppaa on käyty arjen asiointiin keskittyvistä päivittäistavaravetoisista kiinteistöistä ja hyvistä big bix -kohteista. Sijoittajia kiinnostavat samanlaiset kohteet myös Suomen markkinassa, mutta kohteita on päätynyt myyntiprosesseihin naapurimaita vähemmän.